Az egyiptomi ételek jelentős része török, libanoni vagy perzsa eredetű. Mint minden arab országban, itt is meghatározza a muszlim vallás, hogy mi kerülhet a tányérra. A legfőbb nemzeti étel a több ezer éves múlttal bíró fúl medamesz, azaz a főtt bab.
Reggelire fogyasztják, de pitába töltve ebédre is eszik. Népszerű még a falafel, amit Kairóban taamijának hívnak, csicseriborsó helyett lóbabból készül.
Reggelire fogyasztják, de pitába töltve ebédre is eszik. Népszerű még a falafel, amit Kairóban taamijának hívnak, csicseriborsó helyett lóbabból készül.
Minden étkezéshez fogyasztanak kenyeret (az ais arab szó másik jelentése élet), számtalan formája van, de leggyakoribb a pita, amely készülhet fehér vagy teljeskiőrlésű lisztből is.
A hús mindig is drága volt, így sokan most is csak ünnepekkor fogyasztják (ahogy régen a palócok is), legkedveltebb a bárány és a galamb (töltve). Ezért különösen népszerűek a zöldségből készült fogások. Hozzávaló van bőven, pazar a választék, ahogy a gyümölcsökből is.
A bátrabbak megkóstolhatják a hírhedt molokhiát, a mályvalevélből főzött nyúlós állagú levest is. Bár az alapvető gabona a búza, mégis leginkább rizst használnak. Gyakran cérnametélthez hasonló sült tésztával keverik és köretként fogyasztják.
A fogorvosok legnagyobb örömére émelyítően édesek a süteményeik, de érdemes néhányat megkóstolni.
Az iszlám országokban nem fogyasztanak alkoholt, de teát (sái) és kávét (ahva) annál nagyobb lelkesedéssel. A kávét törökösen, esetleg kardamommal fogyasztják. Nem osztom Mark Twain véleményét, a kákán is csomót kereső amerikai szerint: "Minden pogány ital közül, mely valaha az ajkaim közt áthaladt, a török kávénak volt a legszörnyűbb íze." Szerintem remek az egyiptomi kávé, össze sem lehet hasonlítani a szállodákban felszolgált híg löttyel.
A fogorvosok legnagyobb örömére émelyítően édesek a süteményeik, de érdemes néhányat megkóstolni.
Az iszlám országokban nem fogyasztanak alkoholt, de teát (sái) és kávét (ahva) annál nagyobb lelkesedéssel. A kávét törökösen, esetleg kardamommal fogyasztják. Nem osztom Mark Twain véleményét, a kákán is csomót kereső amerikai szerint: "Minden pogány ital közül, mely valaha az ajkaim közt áthaladt, a török kávénak volt a legszörnyűbb íze." Szerintem remek az egyiptomi kávé, össze sem lehet hasonlítani a szállodákban felszolgált híg löttyel.
Nagyon finom a a hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa - szudáni hibiszkusz) szárított szirmaiból készült tea. A karmazsinvörös, kicsit savanykás italt nagy hőségben hidegen fogyasztják, de hűvösebb időben forrón.
És kár lenne kihagyni a gyümölcsleveket, például guávából, mangóból.
6 megjegyzés:
Ennél hozzábbértő beszámoló írót nehezebb lenne találni. Kellemes kikapcsolódást nameg ötletcsenő-hadjáratot is!
Szia Palóvprovance!
Örülök nagyon az egyiptomi posztoknak, jókat nosztalgiázok olvasásuk közben.:-)
A csodás hibiszkusz teát karkade-nak hívják arra felé ha jól emlékszem. Bizony, bizony az a sokféle finom gyümölcslé! Luxorban még a cukornád levet is kipróbáltam, olyan mintha édes nedvű fűfélék levét innád.
Péter, köszi! :)
GR, igen karkade, ipari mennyiséget hoztunk haza belőle. :)
A cukornádlé kimaradt sajnos...
Szia!
Ha nem jövő pénteken mennék, most biztos megszakadna a szívem...
Mangó és guavalé- nyam-nyam!
Meg persze hideg karkade...jaj!
És limonádé abból a csodás limeszerű, pici, sárga egyiptomi citromból...
Üdv: Gabi
Biztosan nagyon szuper lesz! :)
Megjegyzés küldése