Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 01. 22.

Barkó bableves


A barkók a palócok egyik ágának tekinthetők, a zárt völgyekben sokáig fennmaradt archaikus kultúrájuk, így főzési szokásaik is megőrződtek. A savanykás ízvilág, a habarással történő sűrítés (sokszor rántással együtt alkalmazva) jellegzetessége leveseiknek, főzelékeiknek.
Származom szerint barkó vagyok, bár most a nyugati palócok közt élek. Apai nagyanyámat már sajnos nem ismerhettem, de anyai nagyanyám és dédanyám főztjét még kóstolhattam.

Ez a bableves szűkösebb időkben füstölt hús nélkül készült (legfeljebb egy kis szalonnabőrrel). Mostanában aktuális kedvencemmel, füstölt csirkecombbal főzöm. Egyébként nem rajongok a csirkecombért, de a füstölt csirkecomb nagy találmány. A tradicionálisabb változatban használjunk tetszés szerinti füstölt disznóalkatrészt...


Hozzávalók
  • 30 dkg szárazbab egy éjszakára bő vízbe áztatva
  • egy darab tetszés szerinti füstölt hús vagy füstölt csont – ha túlságosan sós és/vagy száraz, akkor beáztatva
  • 1 vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 2-3 kockára vágott krumpli
  • 1 evőkanál zsír
  • 1+1 evőkanál liszt
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 bögre tej
a tálaláshoz:
  • borecet
  • csípőspaprika
  • tejföl
  • friss kenyér
A beáztatott és leszűrt babot, a füstölt húst a babérlevelekkel és az egész hagymával együtt főzzük majdnem teljesen puhára annyi vízben, ami bőven ellepi. Ekkor sózzuk, adjuk hozzá a felkockázott krumplit, és főzzük addig, amíg minden puhára fő.
A zsírral, a fokhagymával, 1 evőkanál liszttel és a pirospaprikával csináljunk rántást, engedjük fel egy kis hideg vízzel, keverjük csomómentesre, adjuk a leveshez. A tejet és a másik kanálnyi lisztet habarjuk össze, majd a habarékot szintén adjuk a leveshez. A habarást hajdan egy célszerű faeszközzel, a habaróval (habarófa) végezték.

habarófa - a képen legelől

Néhány percig forraljuk a levest a kétféle sűrítőanyaggal.
Az ecetet mindenki a saját ízlése szerint teheti a levesébe már a tányérjában (régen a fazékban ecetezték), ahogy a csípőspaprikát is.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez egy baró barkó bableves...

gambas

Anikó írta...

A habarófát ismerem, nekünk is volt, de a másik az micsoda ott az állványka mögött????

Palócprovence írta...

Mángorló.