Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 10. 09.

Almás lepény

Az almánk olyan savanyú, hogy még a kukac se megy bele, ezért friss fogyasztásra nemigen alkalmas, de süteményekbe – mint ebbe az almás lepénybe is – tökéletes.


Hozzávalók
  • 4 nagyobb tojás
  • 20 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csésze olaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 4-6 alma (mérettől függően

a tetejére:
  • 2-4 evőkanál barnacukor - az alma édességétől függően
  • 1 teáskanálnyi fahéj

A tojásokat verjük fel a cukorral, reszeljük bele a citrom héját, majd felváltva adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és az olajat. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe. Az elnegyedelt, kimagozott és meghámozott almákat vágjuk egészen vékony szeletekre, és rakosgassuk a tésztába (sűrűn, egymás mellé). Szórjuk meg a cukorral és a fahéjjal és 180 fokosra előmelegített sütőben 40 percig süssük a lepényt.


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Biztos működik körtével is, mert nekem körtém van, és az sajnos nem olyan elálló, Onlkint az alma. Éva