Reménykedtem, hogy a
bodzafán lakó szőlő idén elérhetőbb közelségbe kerül (a fa
tetejéről csak lefelé vezet az út), de a gravitációra fittyet
hányva a felhőket vette célba. Azért sikerült némi gyümölcsöt
zsákmányolni tőle, amiből került a túrótortára is.
Hozzávalók
a piskótához:
- 2 tojás
- 125 g porcukor
- 25 g kakaópor
- 50 g finomliszt
- 5 g sütőpor
- 4 evőkanál víz
a töltelékhez:
- 5 dl tej
- 6 tojássárgája
- 12 evőkanál cukor
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 50 dkg krémes túró
- 4-6 db lapzselatin (ízlés szerint – mennyire szilárd tölteléket szeretnénk)
a tetejére:
- szőlő
A piskóta hozzávalóiból
vizes piskótát sütünk: a tojások sárgáját kikeverjük a
cukorral, majd evőkanalanként a vízzel is. Felváltva hozzáadjuk
a kakaóporral elkevert sütőporos lisztet és a habbá vert
tojásfehérjéket. Kivajazott, kilisztezett, 23 cm-es kapcsos
tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokon megsütjük (kb. 13
perc). A kihűlt piskótáról leválasztjuk a tortakarikát (de a
tortaforma alján hagyjuk) és tisztára mossuk a tortakarikát.
A töltelékhez a
tojássárgákat a cukorral, a tejjel és a keményítővel
csomómentesre keverjük, majd pudingot főzünk belőle. Langyosra
hűtjük, belekeverjük a túrót és a beáztatott, 1-2 evőkanál
vízben megolvasztott zselatint. Akár a szőlőből is tehetünk
bele néhány szemet.
A piskóta köré
visszatesszük a tortakarikát, a piskótára simítjuk a tölteléket.
A tetejét kirakjuk a szőlőszemekkel, majd a hűtőben
megdermesztjük a tortánkat. Tálalás előtt leválasztjuk a
formát, a tortát óvatosan tortatálra vagy egy megfelelő méretű
tányérra emeljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése