Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 10. 01.

Szőlős túrótorta

Reménykedtem, hogy a bodzafán lakó szőlő idén elérhetőbb közelségbe kerül (a fa tetejéről csak lefelé vezet az út), de a gravitációra fittyet hányva a felhőket vette célba. Azért sikerült némi gyümölcsöt zsákmányolni tőle, amiből került a túrótortára is.



Hozzávalók

a piskótához:
  • 2 tojás
  • 125 g porcukor
  • 25 g kakaópor
  • 50 g finomliszt
  • 5 g sütőpor
  • 4 evőkanál víz
a töltelékhez:
  • 5 dl tej
  • 6 tojássárgája
  • 12 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 50 dkg krémes túró
  • 4-6 db lapzselatin (ízlés szerint – mennyire szilárd tölteléket szeretnénk)
a tetejére:
  • szőlő
A piskóta hozzávalóiból vizes piskótát sütünk: a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd evőkanalanként a vízzel is. Felváltva hozzáadjuk a kakaóporral elkevert sütőporos lisztet és a habbá vert tojásfehérjéket. Kivajazott, kilisztezett, 23 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk a masszát és 180 fokon megsütjük (kb. 13 perc). A kihűlt piskótáról leválasztjuk a tortakarikát (de a tortaforma alján hagyjuk) és tisztára mossuk a tortakarikát.

A töltelékhez a tojássárgákat a cukorral, a tejjel és a keményítővel csomómentesre keverjük, majd pudingot főzünk belőle. Langyosra hűtjük, belekeverjük a túrót és a beáztatott, 1-2 evőkanál vízben megolvasztott zselatint. Akár a szőlőből is tehetünk bele néhány szemet.

A piskóta köré visszatesszük a tortakarikát, a piskótára simítjuk a tölteléket. A tetejét kirakjuk a szőlőszemekkel, majd a hűtőben megdermesztjük a tortánkat. Tálalás előtt leválasztjuk a formát, a tortát óvatosan tortatálra vagy egy megfelelő méretű tányérra emeljük.




Nincsenek megjegyzések: