Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 23.

Déli tél, mandulával receptpályázat 2. Szarvasbélszín mandulás zöldségmártással


A téli ételek sorában előkelő helyet foglalnak el a vadételek. A szarvasbélszín nem kimondottan olcsó fogás, de helyettesíthető szarvasgerinccel vagy -combbal is.

A húst sütés előtt feltétlenül érlelni kell néhány napig olajos pácban (olaj, bors, kakukkfű, borókabogyó).

Hozzávalók
  • 80 dkg szarvasbélszín
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 4-5 gerezd foghagyma
  • só, bors
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 1 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál darált mandula
Egy tepsit vagy tűzálló tálat felforrósítok és a bélszínt elősütöm benne (éppen csak átforgatom, hogy egy kis kérget kapjon). Olajat nem teszek az edénybe, hiszen a húson már van. Melléteszem a feldarabolt zöldségeket, aláöntök 1 dl vizet és 1 dl bort és letakarva készre sütöm a sütőben közepes hőfokon. Vigyázok, hogy ki ne szárítsam a húst.

A megsült húst kiemelem, melegen tartom. A zöldségeket pürésítem, hozzáadom a darált mandulát, felöntöm a maradék borral, a tejszínnel. Összeforralom és szükség szerint még fűszerezem.

A zöldséges mandulás mártást a hús és a mandulás burgonyakrokett mellé tálalom.

Nincsenek megjegyzések: