Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 13.

Luca nap a palócoknál 1. - A lucaszék


Luca napja mindig is jeles nap volt Palócföldön. A legtöbb hiedelem és mágikus cselekedet ehhez a naphoz kötődött: terményvarázslás, házasság-, halál- időjóslás, női munkák tiltása és természetesen a lucaszék készítése.

A Gergely-féle naptárreform (1582) előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja, a téli napfordulat (ma már a téli napforduló december 21-re esik). Névadója Szent Lucia a szicíliai Siracusaban élt és keresztény hitéért halt vértanúhalált. A Lucia - magyarul Luca - név a lux, azaz fényesség szóból származik. Ezért a középkortól kezdve Szent Luca a szemfájósok védőszentje. Azonban a Luca napi népszokások nem hozzá, hanem az ősi hiedelemvilágból származó ártó nőalakhoz (boszorkányhoz) a Luca-asszonyhoz kapcsolódnak. Ez az oka, hogy régen nem adták a lányoknak a Luca nevet.

A boszorkány elleni védekezésnek számos praktikáját ismerték. Az első lépés a boszorkány felismerése volt, leghatékonyabb eszközének a lucaszéket tartották, ami egy sámlihoz hasonló támlátlan szék volt. Luca napján kezdték el készíteni, hagyományosan kilencféle fából (kökény-, boróka-, jávor-, körte-, som-, jegenyefenyő-, akác-, cser- és rózsafából). Karácsonyig minden nap csináltak rajta valamit. Innen ered a mondás: "úgy készül, mint a Luca széke". A lucaszéket aztán éjfélkor a ház előtt, a keresztúton, a templomban vagy Szent Antal szobránál helyezték el, hogy megláthassák a falu boszorkányát.

Bernece, lévén katolikus falu, itt az éjféli misére vitték el a lucaszéket. Szokás volt mákot is vinni a templomba: "Elviszik a széket az éjféli misére és még egy tarisznya mákot is. Otthon ezalatt az idő alatt ég a kemencében a tűz. A széket a legény elviszi az oltárhoz, rátérdel és meglátja a rossz szellemeket. Azok reá rohannak. Szalad haza a székkel, közben a háta mögé szórja a mákot. A rossz szellemek kapkodják a mákot. Az illető szalad haza, a széket bedobja a kemencébe. Ahogy a szék elég, a rossz szellemek ereje is megszűnik".

Ne felejtsük ma elvetni a lucabúzát!


Forrás:

Csáky Károly - A Luca napi szokások Hont megyében
Magyar Néprajz VII/3.
Szoboszlay Endre: Luca nap, avagy karácsony előtti népszokások

Nincsenek megjegyzések: