Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 20.

Piskótatekercs

Sok sütemény alapja a piskótatekercs, amit készen is lehet kapni, de azért a házi változat az igazi.
Lajos Maritól megtanulhatjuk a készítését.

Hozzávalók
  • 8 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 kk citromlé
  • porcukor a konyharuha szórásához
A sok tojássárgája azért szükséges, hogy rugalmas legyen a piskótánk, lehessen tekergetni.

A sütőt előmelegítem 200 fokra és sütőpapírral kibélelek egy sütőlapot.
A tojássárgákat habosra keverem a cukorral. A tojásfehérjéket néhány csepp citromlével együtt keményre verem. A tojássárgájához felváltva, részletekben adom a lisztet és a fehérjehabot. Nagyon vigyázok, hogy ne törjön össze, levegős maradjon!

Elsimítom a tepsiben és kb. 8 percig sütöm. Közben egy tiszta konyharuhát kiterítek, porcukrot szitálok rá vékonyan, így nem fog rátapadni a piskóta. A megsült piskótát kiveszem a sütőből és egy határozott mozdulattal a konyharuhára borítom. Közben igyekszem nem megégetni a kezemet. Lehúzom róla a sütőlapot és felcsavarom a piskótát a konyharuhával együtt.


Így hagyom kihűlni.
Hasonlóan készül a kakaós, diós, stb. ízesítésű piskótatekercs is, azonban az ízesítők mennyiségét leszámítjuk a liszt mennyiségéből.

Nincsenek megjegyzések: