Még ki se hevertük a karácsonyi és szilveszteri eszem-iszomot és máris itt a farsang! Ma vízkereszt (Epiphania Domini - az Úr megjelenésének) napja van. Az elnevezés Krisztus megkeresztelkedésére utal, de szokták ezt a napot még Háromkirályok napjaként is emlegetni.
Ekkor szentelték a vizet és a tömjént. A szentelt vízzel beszentelték az állatokat, ittak belőle és a kútba is öntötték. Hittek a víz tisztító erejében, ezért a bölcsőtől a koporsóig felhasználták.
Szokásban volt a házszentelés a - koleda - is, hogy Isten áldása legyen házon, a gonosz szellem ne ártson. Krétával írták fel Gáspár, Menyhért, Boldizsár nevének kezdőbetűit és az évszámot, hogy védjen a villámcsapás és a boszorkányok ellen. Ezért a szolgáltatásért a pap és a kántor adományokat (különböző élelmiszereket) kapott. Csakúgy, mint a háromkirály-járás alkalmával házról házra járó gyerekek. A háromkirály-járás sokban hasonlít a betlehemezéshez, de kevesebb benne a párbeszédes forma. Legfontosabb kelléke a csillag, mely a három királynak mutatta a Betlehembe vezető utat.
Ennek az időszaknak a jellemző ételei a kocsonya, a fánk (pampuska), herőce (forgácsfánk), zsíros pogácsa, káposzta oldalassal. A fonóházakban mákos, főtt kukoricát ettek, aszalt gyümölcsöket, molnárkalácsot, pattogatott kukoricát.
Fotó: Bartus Zoltánné
Forrás: Palócok III. kötet (Bakó Ferenc szerk.)
Balassa-Ortutay - Magyar Néprajz
Ekkor szentelték a vizet és a tömjént. A szentelt vízzel beszentelték az állatokat, ittak belőle és a kútba is öntötték. Hittek a víz tisztító erejében, ezért a bölcsőtől a koporsóig felhasználták.
Szokásban volt a házszentelés a - koleda - is, hogy Isten áldása legyen házon, a gonosz szellem ne ártson. Krétával írták fel Gáspár, Menyhért, Boldizsár nevének kezdőbetűit és az évszámot, hogy védjen a villámcsapás és a boszorkányok ellen. Ezért a szolgáltatásért a pap és a kántor adományokat (különböző élelmiszereket) kapott. Csakúgy, mint a háromkirály-járás alkalmával házról házra járó gyerekek. A háromkirály-járás sokban hasonlít a betlehemezéshez, de kevesebb benne a párbeszédes forma. Legfontosabb kelléke a csillag, mely a három királynak mutatta a Betlehembe vezető utat.
Ma bontjuk szét a karácsonyfát és ma veszi kezdetét a farsangi időszak, ami egészen hamvazószerdáig, a Húsvét előtti 40. napig, tehát a nagyböjt kezdetéig tart.
A palócoknál ez az időszak régen a szórakozás, rokonlátogatások, a lakodalmak és a fonóházi mulatságok ideje volt. A tulajdonképpeni farsang, amit farsang farkának is neveztek, az utolsó három nap volt.Ennek az időszaknak a jellemző ételei a kocsonya, a fánk (pampuska), herőce (forgácsfánk), zsíros pogácsa, káposzta oldalassal. A fonóházakban mákos, főtt kukoricát ettek, aszalt gyümölcsöket, molnárkalácsot, pattogatott kukoricát.
Fotó: Bartus Zoltánné
Forrás: Palócok III. kötet (Bakó Ferenc szerk.)
Balassa-Ortutay - Magyar Néprajz
14 megjegyzés:
Kedves Palócprovance!
Épp ma reggel gondoltam, hogy "fölveszlek" az oldalamra. Csak még nem volt időm.
Tetszik a blogod, és a név... nagyon klassz! :-)
Majd még jövök, tegnap este nem volt már időm megolvasni Téged.
De pótolom! :-)
Szép napot kívánok,
duende :-)
Köszönöm, Duende! :) Gyakran járok az oldaladon, nagyon tetszik, különösen a stílusod.
Neked is szép napot!
Én meg azon gondolkodtam, hogy írok valamit ma Vízkeresztről, a kapcsolódó szokásokról és persze a kezdődő farsangról. Azután másképp alakult. De Te megtetted. Köszönet érte!
Nem akartam lelőni a témádat! :)
Malomkalács!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Annyira szeretem és olyan régen ettem!
Sütővasat kéne szereznem és máris indúlhat a múltidézés!
Gyerekkoromban a mamikám sokszor csinált,én meg a herencsényi tehén-terelgetés közben képes voltam megenni egy egész sütetet!
Amikor megkérdezték,hogy mit süssün a mama,ha megyek hozzá,mindíg azt mondtam:majomkajászot!
Boldog Új Esztendőt kívánok!
Szeretettel üdvözöl:
Házisárkány a Palóc Mennydörgő
u.i.:esetleg malomkalács receptet tudsz...?
Ha hiszed, ha nem, pont ma jutott eszembe a mónárkalács. Az arlói dédim mindig ezzel várt gyerekkoromban. Csak azt nem tudom, hol szerezhetnék sütővasat, ma már sehol nem csinálnak. Majd teszek föl legalább receptet.
A sütővas nálunk is kardinális kérdés!
A családi vasat valaki elfelejtette visszaadni!Azóta szinte fegyveres őrrel adják kölcsön szökőévben egyszer!
Nálunk Erdélyben is hasonlóak a népszokások, sajnos már kiveszőben vannak, egy pár helyen még léteznek, mondjuk a Székelyföldön.
Kedves, Palócprovence, nagyon tetszik a blog oldalad, ha lesz sajátom, felveszlek a listámra.
Murok Erdélyből.
Házisárkány, ha valahol találsz sütővas beszerző helyet, gondolj rám!
Köszönöm Napraforgoo! Az első lépést, már látom, megtetted.
Örülök, hogy írtál ezekről a hagyományokról! Engem mindig lenyűgüz, ahogy összefonódnak a különböző népek hagyományai, akár még az asztalon is:))
A mákos kukoricával kapcsolatban megerősítést is szerettem volna kérni Tőled, ezúton is köszönöm, számomra biztos ez lesz a hónap felfedezése!:)
(remélem, a mascarpones változattal nagyon vettem el az eredetiségét:)
A malomkalácsról is csak most, a kutatásaim kapcsán hallottam, azt is jó lenne kipróbálni!:)
A Te talján mézes kukoricádat is biztosan ki fogom próbálni! :))
A malomkalácshoz sajnos szükségeltetik egy sütővas is, de nem adom fel, valahonnan csak szerzek egyszer...
Kedves PalócProvance.
Elárulnád nekem mi is az a sütővas?
Van egy ősöreg szakácskönyvem, benne fánkreceptek, de kéne hozzá sütővas. Fogalmam sincs az milyen, így a receptet is csak nézem.
Ostyasütéshez használják. Régen öntöttvasból készült és díszített volt mindkét fele:
http://www.szepmagyarorszag.hu/magyar/oldalak/molnarkalacs_sarkoz_nepviselet_unesco_szellemi_orokseg/
Ilyet már szinte lehetetlen beszerezni, vagy csak nagyon borsos áron lehet:
http://www.ontottvasedeny.hu/catalog/termekek.php?p=productsMore&iProduct=81
Néha egyszerűbb változata fellelhető:
http://konyhatizezercikk.hu/product_info.php?products_id=2663
Bár szerintem fánktésztához nem erre a sütővasra gondolnak, hanem inkább tarkedlisütőre.
Megjegyzés küldése