Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 04.

Anyák napi levendulatartó és Mozart tallér

Tegnap volt Anyák napja, amit Magyarországon 1925 óta tartanak meg május első vasárnapján. Az anyák megünneplésének eredete az ókori görögországi Rhea (az istenek anyja) ünnepségekhez köthető, de a századok során később is köszöntötték az édesanyákat. Engem is felköszöntöttek tegnap és megható volt az a figyelem, ahogy kiválasztották az ajándékaimat.

A lányomtól egy kerámiatartót kaptam levenduladíszítéssel. Tudja, hogy odavagyok az ilyen csetreszekért és a díszítése is telitalálat, hiszen tavasszal ültettem el egy tucat levendulabokrot. Lesz miben tárolni a termést.

"Másik gyerekem" Mozart tallérral (nagy kedvencem) ajándékozott meg. A tallér a Mirabell terméke, csakúgy, mint a Mozartkugel. Ez utóbbi eredetileg egy salzburgi cukrász, Paul Fürst találmánya 1890-ből és amivel 1905-ben a párizsi világkiállításon aranyérmet nyert. Termékét az osztrák zeneszerzőről, Wolfgang Amadeus Mozartról (1756-1791) nevezte el. Annyira népszerűvé vált, hogy a Mirabell-gyár megvette tőle a receptet. Ez a vörös-arany színű Echten Salzburger Mozartkugeln. Fürst dédunokáinak cukrászdáiban azonban ma is lehet kapni a kék-ezüst színű Original Salzburger Mozartkugelt.

Forrás: Wikipedia

4 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Szép meglepetések! Már rájuk nézni is öröm...no meg azokra, akiktől kaptad!

Annamarie írta...

Gyönyörű a levendulatartód, nekem is van ebből a fajtából, plusz még egy kamillavirágos is.

duende írta...

Nagyon édes kis tartó! Ilyeneket szoktam a bolhán vadászni én is! :)

Palócprovence írta...

Így, ahogy mondod,Napmátka! :)

Annamarie, attól tartok, nálam is egy gyűjtemény első darabja ez. :)

Duende, megint elkap az irigység! :))