Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 06.

Hűvös pincék, forró kemencék

Idén immár harmadik alkalommal került megrendezésre Nagybörzsönyben a "Hűvös pincék, forró kemencék" elnevezésű rendezvény. Szombaton arrafelé vitt az utam és természetesen körülnéztem egy kicsit. Nagybörzsöny, ahogy nevéből is sejthetjük, a Börzsönyben található. Évszázadokon át Hont vármegyéhez tartozott. A településre II. Géza, majd Zsigmond király idején is, német bányászok érkeztek, így hamarosan bányatelepüléssé vált, hiszen gazdag arany-, ezüst-, vasérc-, ólom- és kénkészlettel rendelkezett. Az 1990-es években végzett kutatások szerint még mindig kb 4 tonna aranyat rejt a föld, de környezetvédelmi szempontok miatt ez így is marad. Nagybörzsöny közeléből származott az az ércdarab, amelyben Kitaibel Pál 1789-ben elkülönítette a tellúr nevű kémiai elemet.

Nagybörzsöny legismertebb nevezetessége - 4 temploma közül - a XIII. században épült, román stílusú Szent István templom, ami gyakori szereplője filmforgatásoknak is.


Érdemes megtekinteni a Vizimalmot és a Tájházat is.

A "Hűvös pincék, forró kemencék" napok alatt a pincéknél borkóstolásra volt lehetőség (ezt kihagytam, mivel autóval voltam) és helyben sült a lepény (sajnos, erről is lemaradtam). Helyi és környékbeli termékeket lehetett vásárolni, többek között bernecei kecskesajtot. Ez utóbbit nem lehet néhány szóval elintézni, ezért erről külön bejegyzés készül!

Többféle lekvár, íz, szörp volt a kínálatban, némelyik igen tetszetős csomagolásban.


Lehetett kóstolni biotejet, káposztás pogácsát, különböző mézeket és az ilyen helyeken elmaradhatatlan kürtőskalácsot.

Forrás: Wikipedia

6 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon szép lehet ez a település! Jó kis programokon veszel részt mostanában, azt azért sajnálom, hogy a lepényt nem tudtad megkóstolni. Érdekelt volna...
Viszont a kecskesajtról várom a beszámolót!

Limara írta...

Annyira szeretem az ilyen rendezvényeket! :))

Palócprovence írta...

Napmátka, tényleg szép. És még halas tava is van. A lepény maradt jövőre...

Palócprovence írta...

Limara, egyetértünk! :)

Renata Kalman írta...

Gondolom csak pár év óta rendezik ezt az ünnepséget...
Hiába ott születtem, kimaradok már ezekből.

Palócprovence írta...

Igen, az idei volt a harmadik.