Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 18.

Karfiolpüré

Annak ellenére, hogy rajongok a krumpliért, akarom mondani a burgonyáért, néha valami más köretre vágyom. A karfiol ilyen szempontból is tökéletes, sőt, talán még jobban is szeretem a karfiolpürét, mint a krumplipürét.


Hozzávalók
  • karfiol
  • szerecsendió
  • fehérbors
  • vaj
  • víz
A megtisztított karfiolt rózsáira szedem és egy kevés sós vízben puhára párolom (de akár főzni is lehet). Lecsepegtetem, hozzáadom a vajat és krumplitörővel vagy botmixerrel simára keverem, végül fűszerezem.

5 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Gondoltam már rá, hogy sokféle zöldségből lehet. A karfiolt különösen imádom, s gondolom, új karalábéból is isteni lehet (csak azt mindig nyersen eltüntetem...)

Palócprovence írta...

Igen, karalábéból is finom lehet! Vagy zellerből, bár annak kicsit markánsabb az íze.

duende írta...

Ilyet még nem ettem, de el tudom képzelni, hogy isteni finom lehet! A karfiolt simán főtten szeretem talán a legjobban, ez meg az, csak turmixolva. Legközelebb kipróbálom, valami finom hús mellé, köretnek!

Palócprovence írta...

Ha szereted a karfiolt, ezt is szeretni fogod!

Nadine írta...

Juj.