A linzerben az a jó - amellett, hogy finom -, előre megsüthető és bedobozolva hosszú ideig megőrzi a frissességét.
A linzer tulajdonképpen omlós tészta, magas cukor és zsiradéktartalommal (nem fogyókúrás, de nem is ezért szeretjük). Finomlisztet használunk a készítéséhez, mivel az alacsony sikértartalom elősegíti az omlós állag elérését anélkül, hogy a tészta morzsálódna vagy szétesne. A lazítást a sütőpor végzi benne, hiszen az élesztő ilyen folyadékszegény körülmények között nem lenne erre képes. Fontos, hogy a gyúrást gyorsan végezzük, mert ha a zsiradék megolvad benne, a tészta minősége romlik.
Töltelék nélkül is jó majszolgatni, de a töltelék sincs kárára, legyen az kissé savanykás lekvár, nutella vagy bármilyen krém.
Hozzávalók
a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj, margarin (vagy zsír)
- 20 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 citrom héja
- 1 kiskanál vaníliakivonat (vagy 1 zacskó vaníliáscukor)
- 1 evőkanál tejföl
- tetszés szerinti lekvár
- nutella
- 1 tojásfehérje
- darabosra vágott dió vagy mandula, pisztácia
- esetleg olvasztott étcsokoládé
7 megjegyzés:
És minél tovább áll, annál finomabb! Csak gondosan el kell dugni a család elől. Szerintem zsír nem árt bele, vagyis sokat dob rajta. A margarin meg visszavesz.
Imádom a linzereket, és egyetértek az előttem szólóval a zsír ügyében. A hagyományos finomságokhoz gyakran hozzátartozik. Gyönyörűek a képek és persze a sütik is! Megéheztem...
Nálunk is kedvenc, nem lehet dobozolni, mert rögtön elfogy!
Nagyon szeretem a blogodat!
"Saját levében", igen, ez sarkalatos pont: el kell dugni! A margarinnak én sem vagyok barátja, pedig sok mindent megeszem, ezt kivéve.
Napmátka, köszönöm! :)
Csipkebogyó, köszönöm szépen! :)
ÁJULÓS SÜTEMÉNY a neve családunkban ennek a linzernek, mert keresztfiam mondta gyermekkorában, amikor Édesanyám linzerjét megkóstolta, hogy "elájulsz, ha megkóstolod, olyan finom!"
Megjegyzés küldése