Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 29.

Vaj zöldfűszerekkel

Ez a zöldfűszeres vaj újabb bizonyítéka együgyűségemnek. Na, nem úgy, hanem szó szerint. A nők többségével ellentétben én általában nem tudok egyszerre több dologra figyelni. Próbálkozom, próbálkozom, mint ma is, amikor a tejszínt habbá akartam verni és gondoltam, amíg a gép dolgozik, addig én megnézem a leveleimet. Jó sok levelem volt...Amire észbe kaptam, a tejszínhab helyett vaj vigyorgott rám a tál aljából. Ahogy azonban a mondás is szól, ha a Jóisten sok citromot ad, csinálj belőle limonádét, én zöldfűszeres vajat csináltam a terven felüli vajból.


A szobahőmérsékletű vajat felaprított snidlinggel, reszelt citromhéjjal, tengeri sóval és őrölt fehérborssal kevertem habosra.

A zöldfűszeres vaj nem csak kenyérre kenve tesz jó szolgálatot vagy sült húsokat ízesíthetünk vele utólag, de a zöldségételek sem sértődnek meg tőle. Érdemes egyszerre nagyobb adagot elkészíteni és hengerré formázva alufóliába becsavarva a fagyasztóban tartani. Így szükség szerint akár fagyottan is vághatunk belőle egy-egy szeletet. Természetesen nem csak különböző zöldfűszerekkel ízesíthető a vaj, de vágott dióval, reszelt fokhagymával, felaprított aszalt paradicsommal, durvára tört színes bors keverékével is és a sor folytatható a végtelenségig.

17 megjegyzés:

Limara írta...

A véletlenekből, nevezzük így, lesznek a legjobb dolgok! :)))
Persze, mintha csak magamról olvastam volna, én a héten háromszor égettem szénné a hagymát, csak egy pillanatra ültem a gép elé! :)))

Palócprovence írta...

Megnyugtató a tudat, hogy nem csak velem történnek ilyenek! :))
Egyébként nagyon finom lett a vaj.

Gabah írta...

Én is, én is, én is! :-)
Ill. én sem, én sem, én sem...tudok egyszerre több dolgot csinálni. :-(
És végtelenül irigylem azokat, akik képesek egy pillanatban ezer felé figyelni!
Azért tökjó, hogy nem vagyok egyedül!
A vajas esetben meg azt kell írni, hogy "Hűűűű, látjátok milyen ügyes vagyok? Egyszerre tudok vajat készíteni és leveleket olvasni!" ;-)

duende írta...

:)))

Fura. Épp a mostanában terveztem föltenni a zöldfűszeres vajat... :)))) Ilyenkor sokszor csinálok, a sok finom fűszer miatt. Isteni. Mindenre.

Chef Viki írta...

A véletlenekből lesznek aztán fantasztikus dolgok, szuper!

Valami van a levegőben, Limarához hasonlóan én is hagymaégető voltam - csak leülök egy percre a gép elé :-))

Névtelen írta...

Duende, látod, már a sajtnál is mondtam... :)))

Névtelen írta...

Viki,tényleg napok óta van valami a levegőben...
A véletlenekben pedig nem hiszek.:))

Vali írta...

Mintha rólam beszélnétek.:) Csak gép mellé ne üljek. Ennek megelőzésére a sütő csipogóját állítom be, mert akkor talán az ebédnek sem kell többször nekiállnom. A snidlinges vaj a nagyobbik lányom kedvence, egy időben rendszeresen vitt be a munkahelyére és egy kollégája megjegyezte, hogy de jó, hogy az anyukád ilyeneket tud "főzni".:)

Nadine írta...

Ezek szerint, ez a blog a figyelmüket megosztani nem tudók gyűjtőhelye. Vagyunk egy páran:)

duende írta...

:)))) Én is mesélhetnék... :))

De konkrétumot nem mondok! :)) Pedig van egy fotóm, amihez épp csak 1-2 darabot tudtam megmenteni, mert elégettem... mer' én is csak egy percre ültem le a géphez, míg sül a tészta.

Azuram már röhög ilyenkor... Néz, és közli: tudom-tudom. Félóránként keverjem meg a pörköltet, míg 5 percre átugrasz a szomszédasszonyhoz! :))))

Messzenéző Minyon írta...

Ez a gép, meg az ő levelei! Úgy látszik, mindenkire ilyen hatással vannak, rám is :))
De hogy ilyen vaj legyen belőle, az nagy szerencse! Nálam is jellemzően égett étel az eredménye.

Renata Kalman írta...

Látod hogy születnek a nagy dolgok?

Leégetni én is szoktam ételt, főleg ha csak "kiugrok" a kertbe... Általában az mindig balul sül el, mert meglátok itt-ott egy kis gazt, aztán eltelt félóra. Van olyan lábas, ami az "égestős" lábas, párszor odakapott a rizs.

Viszont a párhuzamos tevékenységekben elég jó vagyok, mikor egyik kezemmel éppen csinálok valamit, közben hallgatom az iskolai élménybeszámolót, a másik kezemben meg tartom az aktuális anyahiányban szenvedőt vagy dvd-re tornázom, közben megy a Civil rádió és mindkettőre tudok figyelni.

Palócprovence írta...

:))) Nálam csak azért nincs (többnyire) égett étel, mert ismerem a korlátaimat és nem merem kísérteni az égieket mondjuk hagymapirítás közben, inkább mellette állok. A tejszínhab viszont olyan sokáig verődik fel az én gépemmel...

erős ildikó írta...

Ezt én is imádom!
Fagylaltkanalat használtál a tálalásához? Mert nagyon guszta az is!

Palócprovence írta...

:)) Nem, csak egy kiskanállal próbáltam gömbformára kupacolni. Bár a lehűtött vajnál működhet a fagyiskanál is...

Lizann írta...

Szia! Pont így jártam a tejszínnel, mint te, pedig nekem a kezembe volt a gép:-(( Viszont a vaj nagyon jól sikerült, nagyon jók az ízek így együtt. Köszi!

Palócprovence írta...

Örülök neki, hogy jól sikerült! :)