Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 31.

VKF! XXV. - Krumpli


Cukroskata krumplis ételeket vár az aktuális VKF!-re és így igazán könnyű dolgunk van. Belegondolva nem ismerek senkit, aki ne szeretné a krumplit (legfeljebb aktuális szénhidrátszegény diétája során kerüli). Én is nagy rajongója vagyok ennek az Andok fennsíkjairól származó növénynek és meg tudom érteni, hogy még saját istensége is volt Axomama személyében. Nehéz elképzelni, hogy Magyarországon a 19. század elejétől kezdett elterjedni igazán a termesztése és így a fogyasztása is. Mára, 8 ezer év távlatában, a több ezer termesztett burgonyafajtából (ebből 44 nálunk is megtalálható) megszámlálhatatlan étel készül a levestől a sós ételeken át az édes süteményekig bezárólag. Ez utóbbival készültem én is, kakaós-diós burgonyaszelettel.


Hozzávalók
  • 14 dkg főtt, áttört krumpli
  • 14 dkg rétesliszt
  • 14 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj (vagy margarin)
  • 2 dkg darált dió
  • 2 dkg kakaó
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál rum
  • 1 kiskanál vaníliakivonat (vagy egy zacskó vaníliás cukor)
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • a tetejére egy marék durvára vágott dió
A vajat a cukorral, majd a tojásokkal habosra kevertem, fokozatosan hozzáadtam az átszitált kakaót, a rumban feloldott szódabikarbónát, vaníliakivonatot, a lisztet, darált diót és az áttört krumplit. Kisebb tepsibe simítottam és előmelegített sütőben, 180 fokon tűpróbáig sütöttem. A tepsiből kivéve hűtöttem, majd felszeleteltem. Magában is finom, de némi lekvár vagy tejszínhab sincs kárára.

A recept Maria Hajkova Mit főzzünk burgonyából (1989) című könyvéből származik.

12 megjegyzés:

duende írta...

Tyűazannya!

Ez igen! Gratulálok. A sütihez is, a fotóhoz is! Gyönyörű! :)))))))))))

Palócprovence írta...

:))) Köszönöm szépen! :)
Alig néztek hülyének az utcán elhaladók, hogy egyik kezemben a tányérral, másikban a fényképezőgéppel bevetődtem a rózsabokorba...:))

szepyke írta...

Ó, ez a fényképezösdi ismerős. Ha kész a kaja, addig nem lehet enni, míg le nem fényképeztem... Nekem a süti is tetszik. Ez olyan tészta, ami egy kicsit nedves marad, nem szárad ki, mint amilyen mondjuk a puncstorta belseje?

Palócprovence írta...

:)) Nedvesnek nem mondanám, de tény, még másnapra sem száradt ki.

erős ildikó írta...

Csodaszép sütemény és fotó!
Nagyon ötleteset alkottál krumpliból, és tetszik a bevezető is. Nem is tudtam, hogy nálunk 44 féle krumpli van jelen. Majd figyelek...

ManóAnyó írta...

Nagyon jól néz ki ez a süti! A 44 engem is meglepett :)

duende írta...

palócprovance, most meg már 10 perce nevetek... Mit ettél? vagy ittál? :))
Elképzeltem a jelenetet... :))))

Limara írta...

Nagyon tetszik, mentettem! A fotózás is! :)))

trinity írta...

Ez a süti nagyon jól hangzik és a bokorban különösen szép lett a fotó:)))
Eszméletlen jópofa lehetett a tányérral a rózsabokorba vetődésed:)))

Palócprovence írta...

Köszönöm, köszönöm! :))
Egyébként semmit nem kell innom vagy ennem ilyen bokorugrós alakításokért, mondhatnám, zsigerből jön. :)

A 44 fajtával most utánaszámolva tévedtem, 50 államilag elismert fajta van Magyarországon:
www.gazdacoop.hu/indexhu.htm
Persze ezek a termesztettek, a külföldről behozottak és árusítottak ebben nincsenek benne. Soknak tűnik, de ha azt vesszük, hogy 7.500 fajtát termesztenek a világon, akkor már elenyésző ez a szám.

Renata Kalman írta...

Különleges a kép és a recept is!

Palócprovence írta...

Köszönöm! :)