Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 09. 08.

Fokhagymakrém

Elég sok fokhagymát használok, azt hiszem, hogy a konyhámban megforduló hagymafélék közül dobogós helyen végezne. Azonban reszelgetni nem nagyon szeretem, így igyekszem egyszerre túl lenni a dolgon. A megtisztított gerezdeket a robotgép késes aprítójával pépesítem, 20 %-nyi sóval összekeverem és kisebb üvegekbe porciózom. Szükség szerint használom, persze számításba veszem a sótartalmát. Mivel egy-egy ételbe csak kis mennyiség kerül, ez nem jelent gondot. Nem kell hűtőben tárolni, a sótartalma konzerválja, így nagyon sokáig eláll.




Ezzel a módszerrel megmenthető a tavasszal csírázásnak induló fokhagyma is. Hasonlóan készíthetünk egyéb ízesítőket is, például hagymából, paprikából (édes vagy erős, de akár a keverékükből is), zöldfűszerekből, és ne felejtsük ki a különféle zöldségekből álló ételízesítőt sem.

18 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Ez nagyszerű ötlet, azt hiszem, elkövetem én is, vöröshagymából. Köszönöm! .-))

lúdanyó írta...

Nagyon jó ötlet tényleg. Súlyra nézve 20 százalék vagy térfogatra ?

szepyke írta...

Tényleg jó.
Lángos nincs hozzá esetleg? :))))

Limara írta...

Nagyon klassz! Imádom a fokhagymát, de sajnos az epém nem. :((

Palócprovence írta...

Yasmine, azért majd figyelj a sótartalmára, hiszen a hagymából többet használunk egyszerre!

Palócprovence írta...

Lúdanyó, súlyra számítva.

Palócprovence írta...

Szepyke, nem is rossz ötlet az a lángos...:)

Palócprovence írta...

Limara, sajnálom!

Főz és fecseg írta...

Kedves Palócprovence örülök, hogy Te is kedveled a fokhagymát, eltenni is. Ha van kedved, nézd meg az én variációmat is a blogomon.(befőzéseknél, Aioli, vagy mi...)Nálunk olyan kedvenc lett, hogy idén már ipari méretekben állítottam elő, mert a gyors főzéseknél igen hasznos, de bármilyen krémhez, pirítósra, fantasztikus!

Palócprovence írta...

Tetszik! :)

Millie írta...

Mindenképpen ki fogom próbálni, pont pár napja oktatott ki erre az egyik piaci árus is! :-D

Palócprovence írta...

Most már tényleg muszáj kipróbálnod! :)

erős ildikó írta...

Én még ilyet nem csináltam soha. Mert hát télen is be tudom szerezni a fokhagymát.
Nyersen én sem nagyon bírom, de az ételekbe nem sajnálom. Tetszik ez a gyors, kézhezálló kiszerelés - csak legyen türelmem megpucolgatni nagyobb mennyiségű hagymát...

Jucy írta...

Ezt én is kipróbálom :)

Palócprovence írta...

Napmátka, nálam sincs gond a beszerzésével, csak reszelgetni nem szeretem. Inkább egyszer neki állok a pucolgatásnak és hosszabb időre megoldódik a probléma.

Palócprovence írta...

Jucy, szerintem tetszeni fog :)

Borcsa írta...

Ezt még a nyáron megcsináltam, nettó két kiló fokhagymát szedtünk össze a telkünkön, szóval elszórakoztam vele egy darabig :-D még van belőle, pedig én is elég sok fokhagymát használok. Készítés után viszont szinte azonnal megbarnult. Ezt meg lehet akadályozni valahogy? Nem tragédia, mert az íze így is finom (tócsira különösen), de jövőre ajándéknak szebb lenne fehéren.

Palócprovence írta...

Nekem még nem barnult meg, de a borkén biztosan megelőzi a barnulást, vagy ha olajjal felöntöd, hogy ne érje levegő.