Elég sok fokhagymát használok, azt hiszem, hogy a konyhámban megforduló hagymafélék közül dobogós helyen végezne. Azonban reszelgetni nem nagyon szeretem, így igyekszem egyszerre túl lenni a dolgon. A megtisztított gerezdeket a robotgép késes aprítójával pépesítem, 20 %-nyi sóval összekeverem és kisebb üvegekbe porciózom. Szükség szerint használom, persze számításba veszem a sótartalmát. Mivel egy-egy ételbe csak kis mennyiség kerül, ez nem jelent gondot. Nem kell hűtőben tárolni, a sótartalma konzerválja, így nagyon sokáig eláll.
Ezzel a módszerrel megmenthető a tavasszal csírázásnak induló fokhagyma is. Hasonlóan készíthetünk egyéb ízesítőket is, például hagymából, paprikából (édes vagy erős, de akár a keverékükből is), zöldfűszerekből, és ne felejtsük ki a különféle zöldségekből álló ételízesítőt sem.
Ezzel a módszerrel megmenthető a tavasszal csírázásnak induló fokhagyma is. Hasonlóan készíthetünk egyéb ízesítőket is, például hagymából, paprikából (édes vagy erős, de akár a keverékükből is), zöldfűszerekből, és ne felejtsük ki a különféle zöldségekből álló ételízesítőt sem.
18 megjegyzés:
Ez nagyszerű ötlet, azt hiszem, elkövetem én is, vöröshagymából. Köszönöm! .-))
Nagyon jó ötlet tényleg. Súlyra nézve 20 százalék vagy térfogatra ?
Tényleg jó.
Lángos nincs hozzá esetleg? :))))
Nagyon klassz! Imádom a fokhagymát, de sajnos az epém nem. :((
Yasmine, azért majd figyelj a sótartalmára, hiszen a hagymából többet használunk egyszerre!
Lúdanyó, súlyra számítva.
Szepyke, nem is rossz ötlet az a lángos...:)
Limara, sajnálom!
Kedves Palócprovence örülök, hogy Te is kedveled a fokhagymát, eltenni is. Ha van kedved, nézd meg az én variációmat is a blogomon.(befőzéseknél, Aioli, vagy mi...)Nálunk olyan kedvenc lett, hogy idén már ipari méretekben állítottam elő, mert a gyors főzéseknél igen hasznos, de bármilyen krémhez, pirítósra, fantasztikus!
Tetszik! :)
Mindenképpen ki fogom próbálni, pont pár napja oktatott ki erre az egyik piaci árus is! :-D
Most már tényleg muszáj kipróbálnod! :)
Én még ilyet nem csináltam soha. Mert hát télen is be tudom szerezni a fokhagymát.
Nyersen én sem nagyon bírom, de az ételekbe nem sajnálom. Tetszik ez a gyors, kézhezálló kiszerelés - csak legyen türelmem megpucolgatni nagyobb mennyiségű hagymát...
Ezt én is kipróbálom :)
Napmátka, nálam sincs gond a beszerzésével, csak reszelgetni nem szeretem. Inkább egyszer neki állok a pucolgatásnak és hosszabb időre megoldódik a probléma.
Jucy, szerintem tetszeni fog :)
Ezt még a nyáron megcsináltam, nettó két kiló fokhagymát szedtünk össze a telkünkön, szóval elszórakoztam vele egy darabig :-D még van belőle, pedig én is elég sok fokhagymát használok. Készítés után viszont szinte azonnal megbarnult. Ezt meg lehet akadályozni valahogy? Nem tragédia, mert az íze így is finom (tócsira különösen), de jövőre ajándéknak szebb lenne fehéren.
Nekem még nem barnult meg, de a borkén biztosan megelőzi a barnulást, vagy ha olajjal felöntöd, hogy ne érje levegő.
Megjegyzés küldése