Észak-Afrika egyik tradicionális ételének alapanyaga leggyakrabban a durumbúza darája. A berber eredetű kuszkusz neve készítésének módjára utal: "jól megsodort". Sok helyen még ma is gyakran kézzel készül, a benedvesített és liszttel megszórt durumdarát szitán sodorják át, majd a napon kiszárítják.
Egyre elterjedtebb azonban a gyári változat, sőt az előfőzött is. Hagyományosan a couscoussierben párolják, de e nélkül is elkészíthető.
Fotó: innen
Egy tálban a hideg vízzel leöntött kuszkuszt néhány percig hagyjuk állni, majd szűrjük le róla a vizet. Pihentessük legalább 20 percig, közben mozgassuk át, fellazítva a szemeket. A sűrű szövésű vagy konyharuhával bélelt szitába öntött kuszkuszt azután a ragu vagy forrásban lévő sós víz felett fedetlenül gőzöljük puhára. Amikor készen van keverjünk hozzá kevés vajat vagy olajat, majd tálalás előtt ismételten gőzöljük át. A kétszeres gőzöléssel pergős, lágy kuszkuszt kapunk.
Elkészíthetjük a csomagoláson leírtak szerint is vagy mikróban. Én leggyakrabban pontosan ugyanúgy készítem, mint a rizst. A kuszkusz sós és édes ételek alapja lehet, készülhet belőle egytálétel, köret, de akár desszert is.
A gránátalmás kuszkusz esetében egyszerűen gránátalmamagokat kevertem a kész kuszkuszhoz. Szeretem a gránátalmát. Nekem mindig a karácsonyt juttatja eszembe a sok drágakőként ragyogó vörös magja. Amikor nem levet szeretnénk nyerni a gránátalmából, akkor célszerű nem késsel kettévágni a gyümölcsöt. Ilyenkor csak a kés hegyével kis rést vágok a héján, éppen csak akkorát, hogy a hüvelykujjam körme beleférjen és szétfeszítem. A hártyákat eltávolítom, és ha jó érett a gránátalma, könnyen kipotyognak a magjai, nincs hozzá szükség fakanalas püfölésre.
Elkészíthetjük a csomagoláson leírtak szerint is vagy mikróban. Én leggyakrabban pontosan ugyanúgy készítem, mint a rizst. A kuszkusz sós és édes ételek alapja lehet, készülhet belőle egytálétel, köret, de akár desszert is.
A gránátalmás kuszkusz esetében egyszerűen gránátalmamagokat kevertem a kész kuszkuszhoz. Szeretem a gránátalmát. Nekem mindig a karácsonyt juttatja eszembe a sok drágakőként ragyogó vörös magja. Amikor nem levet szeretnénk nyerni a gránátalmából, akkor célszerű nem késsel kettévágni a gyümölcsöt. Ilyenkor csak a kés hegyével kis rést vágok a héján, éppen csak akkorát, hogy a hüvelykujjam körme beleférjen és szétfeszítem. A hártyákat eltávolítom, és ha jó érett a gránátalma, könnyen kipotyognak a magjai, nincs hozzá szükség fakanalas püfölésre.
6 megjegyzés:
Két kedvencem. Kuszkusz és gránátalma! :))
Én még nem ettem gránátalmát, pedig annyira csinos, hívogató gyümölcs. Úgy tudom, hogy hazánkban is megterem néhány helyen. Nálunk a kertben csak dísznövény változata van: csodaszép, de nem lehet megenni...
Szia!
A kuszkusz az egyik kedvencem! Van egy francia és egy arab barátom, ők szoktak olyat készíteni, hogy bárányhús, millió zöldségféle, sose hallott fűszerek, kuszkusz edény (egyszerű alumínium) a tetején párolódik a kuszkusz. Leírhatatlan! Csak az a baj, ha meghívnak, akkor le nem veszik a szemüket az edényről, és a fűszerekről! Ismernek!
Hol veszel kuszkuszt? Én még sehol nem láttam!
Főfüge, :))
Nagyobb boltokban lehet kapni, én általában a környékünkön lévő CBA-ban veszem, de bioboltokban is szokott lenni.
Már azt hittem, hogy Tied az edény...:)
A kuszkusz nálunk az egyik SOS-étel.
Jó is lenne, ha az enyém lenne! :))
Megjegyzés küldése