Mi mással is kezdhetném a sort, mint a csirkelevessel?! Nem csak azért, mert szeretem, de azért is, mert sok leves kiindulási pontja lehet: én ugyanis nem szoktam külön alaplevet főzni (és szerintem egy átlagos háztartásban nincs is erre szükség), hanem csirkelevest használok.
Hozzávalók
- 1 kg csirkeszárny (esetleg aprólék)
- 3 fehérrépa + zöldje
- 4-5 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 1 karalábé
- 1 kicsi zellergumó
- néhány apró krumpli
- néhány levél kelkáposzta
- körömnyi gyömbér
- 2-3 szem szegfűszeg
- néhány szem szegfűbors
- 1-2 egész gerezd fokhagyma
- só
- a tálaláshoz: levesbetét és erős paprika ízlés szerint
A csirkeszárnyakat annyi hideg vízbe teszem fel főni, ami bőven ellepi. A keletkező habot folyamatosan leszedem, majd beleteszem a feldarabolt zöldségeket, fűszerezem. A hagymát egészben hagyom és beleszúrom a szegfűszeget is. 1,5-2 órát főzöm, majd kiszedem a szárnyakat és a zöldségeket. A levest kicsit állni hagyom, hogy leülepedjen és átszűröm egy másik edénybe.
Én sok zöldséggel szeretem, tészta nélkül, de bármilyen levesbetéttel tálalható. A főtt húst beletehetjük a levesbe is vagy utána valamilyen mártással is ehetjük.
Érdemes egyszerre nagyobb adagot főzni és a levet adagokban lefagyasztani, így mindig kéznél lesz alaplé helyett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése