A palóc konyha jellegzetességeit vonultatja fel ez a leves. A savanykás ízvilágot és a habarással történő sűrítést. Ez utóbbi, bár az egész Palócföldön megjelenik, de különösen a barkóknál általános. Ezért is szokták tréfásan mondani, hogy a barkók jelképe a habarófa. (A palócok egyik ágához tartozó barkók Ózd környékén, a Rima folyó, Hangony- és Hódos-patak mentén fekvő települések lakói.)
Hozzávalók
Hozzávalók
- 60 dkg krumpli
- 2 babérlevél
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 2-3 evőkanál fehérborecet (vagy ízlés szerint)
- só
- bors
- 1 szál mangalicakolbász
A meghámozott és felkockázott krumplit öntsük fel annyi sós vízzel, amennyi bőven ellepi. A babérlevéllel együtt főzzük puhára, majd habarjuk be. Ehhez a tejfölt és a lisztet keverjük el csomómentesre, adjunk hozzá egy kevés levest (természetesen a krumpli nélkül), ezzel is keverjük el, majd a többi levessel is. Forraljuk fel. A felkarikázott kolbászt süssük meg egy kicsit egy serpenyőben, keverjük zsírjával együtt a leveshez, ahogy az ecetet is.
1 megjegyzés:
Nagyon hiányoznak az új bejegyzéseid, gyakran ellátogatok a blogodra, hogy hátha...
Megjegyzés küldése