Tegnap nem én főztem a levest, hanem a kismarosi Patak Vendéglő szakácsa. Így ma se kép, se recept nincs. Aki azonban ellátogat egy napsütéses napon Kismarosra, találhat más csicsókás ételt is az étlapon.
A csicsóka manapság ismét reneszánszát éli, elmúltak azok az idők, amikor szinte csak a cukorbetegek és a vaddisznók ismerték. A jeruzsálemi articsókaként is ismert csicsóka (Helianthus tuberosus L.) sárga virágaival leginkább a napraforgóra hajaz (elvégre rokonok, vagy mi).
Gumóit fogyasztjuk, amiben a szénhidrátok nem keményítő, hanem inulin formájában találhatóak, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Nyersen is ehető, de persze süthető és főzhető is. Akinek már volt a kertjében, tudja, hogy szinte kiirthatalan - akár a menta. A gumó télen is a talajban maradhat, nem érzékeny a fagyra.
Fotók: Biokontroll Hungára
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése