Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 11. 01.

Csalános tojáskosárkák

A cím akár vendetta is lehetett volna, hiszen a csalán és én nem vagyunk barátok, leginkább csak a tányéromon kedvelem őt. Pofátlan és megállíthatatlan terjeszkedése ellen eddig csak egy módszer vált be: egyszerűen megeszem. Így adta magát, hogy tojáskosárka formájában is kipróbáljam...

A tojás és zöldség párosítása mindig jó dolog, gondoljunk a spanyol tortillára, olasz frittatára, perzsa kuku shabzira, a lecsóról már nem is beszélve, de a sort hosszan lehetne folytatni. Ebben az összeállításban a csalán mellett (ami kiváltható spenóttal, mángolddal, de akár kelkáposztával is) felhasználtam az aktuális maradékokat is.


Hozzávalók 12 db-hoz
  •  4 tojás
  • sok-sok csalánhajtás (vagy spenót, kelkáposzta, stb) - mivel nagyon összeesik
  • maroknyi reszelt sajt
  • 10-15 dkg túró 
  • 1-2 kápia vagy egyéb pirospaprika
  • 1 zöld chili - elhagyható
  • bors

A csalánnal szó szerint bánjunk kesztyűs kézzel, dobjuk egy-két percre forrásban lévő vízbe, majd leszűrve már nem lesz szükségünk kesztyyűre. Vágjuk apróra.


A felvert tojáshoz adjuk hozzá a többi hozzávalót, adagoljuk muffintepsibe és 180 fokon  süssük kb 15-20 percig. 


2 megjegyzés:

mági írta...

jaj ez a muffintepsiben sütés óriási ötlet:)
Köszönet érte, legyen szép napod!

Palócprovence írta...

:))