Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 11. 07.

Zöldségszárítás

Ilyenkor ősszel, na meg télen se az aszalás  az első dolog, ami eszünkbe jut, pedig ilyenkor is bőven van szárítani való. Mindig akad néhány felesleges, néha már kissé fonnyadásnak induló zöldség, ami ételbe már kevés lenne, de vétek lenne kidobni. A legegyszerűbb, ha megszárítjuk őket.


Reszeljük meg vagy aprítsuk fel, terítsük szét egy tepsin. Egy kis só sem árt rá, egyrészt gyorsítja a száradást, másrészt jó ízt is ad a szárítmányunknak, de ez akár el is hagyható.


Ilyenkor már fűtünk, így kivéve azokat, akiknek padló- vagy falfűtése van, mindenkinek van valamilyen fűtőteste (legjobb egy cserépkályha) amire tehetjük a tepsinket, de a sütés után még meleg sütő is tökéletes erre a célra. Igaz, nem lesz olyan gyors a száradás, mint nyáron a tűző napon. 


A már csontszáraz zöldségeket tároljuk légmentesen. Keverhetjük is őket és némi fűszerrel kiegészítve máris kész a tökletes ételízesítő. Amúgy a picit sós változat chips helyett is remek.

Természetesen nem csak zöldségeket, fűszernövényeket száríthatunk, de gyümölcsöket, gyümölcshéjakat is. Szárított citrushéjakra mindig szükség van a süteményekhez, a szárított almahéj pedig teaalapanyag lehet. 

8 megjegyzés:

Monika írta...

Úgy szeretem eltenni a kevés kertből -valót is!Zöld paradicsomra ötleted?????:)

Palócprovence írta...

Savanyúság?

Eszter írta...

Mammka! az éretlen, zöld paradicsomot a benne levő mérgező szolanin és tomatin nevű alkaloidok miatt nem ajánlott elfogyasztani-legalábbis nem nagy mennyiségben.

Laci írta...

Mammka! egy gasztroblogon nem nekem kellene tanácsot adnom, de ezeket dicsérték máshol: http://gabojszakonyhaja.blogspot.hu/search/label/z%C3%B6ldparadicsom

Monika írta...

Eszter! Igen,ez van az én tudatomban is, de mindig felhasználtam vegyes savanyúsághoz télire.Nem tudom.

Laci! Köszönöm! Amiben fűszernövény van,az csak jó lehet!
Egyébként a felnőtt fiaim remekül főznek és van,amit csak a férjem főz meg remekül.:)

Palócprovence írta...

Az éretlen paradicsom mérgező hatását némileg csökkenti a hőhatás és az ecet, ezért is teszik savanyúságba is, de nem árt mértéket tartani.
Azt viszont nem árt tudni, hogy a klasszikus zöldparadicsomos receptek (USA déli része, Mexikó) más paradicsomfajtákból készülnek (pl. green zebra), ezek éretten is zöldek maradnak.

Monika írta...

És akkor a lekvárral mi a helyzet?????ott nincsen ecet....Hajjaj!:(

Palócprovence írta...

Van viszont hőkezelés.