Azóta tervezem ennek a török cukorszirupos narancshéjnak az
elkészítését, amióta Isztambulban egy
regionális recepteket bemutató tv-műsorban láttam. Némi türelmet igényel az
elkészítése (ami ezen a videón megtekinthető), de a mesés végeredmény megéri a
fáradozást.
A Turunç kabuğu reçeli alapanyaga eredetileg a
keserűnarancs (Citrus autanthium L.) héja, de én normál narancsból csináltam. A
receptet annyiban módosítottam, hogy elhagytam a héj megreszelését (nekem így
jobban ízlik) és nem cérnára fűztem fel a narancshéjakat, hanem fogvájóra.
Hozzávalók
- 8 narancs héja
- 1 kg cukor
- 6 csésze víz
- 1 evőkanál citromlé
- víz az áztatáshoz és a főzéshez
A narancsok héját hosszában vágjuk be hat egyenlő cikkre,
fejtsük le óvatosan, hogy ne szakadjanak el (a narancs húsát egyszerűen
megesszük vagy más recepthez használjuk fel). Távolítsuk el a héj belső fehér
részét. Tekerjük fel a héjakat, kettesével szúrjuk fogvájóra (vagy fűzzük
cérnára). Bő vízben áztassuk őket 24 órán át, időnként cserélve a vizet.
Másnap bő vízben főzzük a narancshéjakat 30 percig, majd
szűrjük le. Ezt ismételjük meg még háromszor (vagy addig, amíg teljesen puha
lesz a héj).
A cukorból és a 6 csésze vízből főzzünk szirupot, tegyük
bele a narancshéjakat is (természetesen a fogvájót vagy a cérnát távolítsuk el
előtte). Addig főzzük, amíg kicsit áttetszővé válik. Ekkor zárjuk el a lángot,
keverjük bele a citromlevet is. Kihűlése után tegyük üvegekbe a sziruppal
együtt és tartsuk a hűtőben (hidegen szokás tálalni).
Tipp: ne engedjük a kísértésnek, ne csökkentsük a cukor-, a
víz mennyiségét vagy a főzési időt!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése