Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 11. 26.

Fekete olívaszappanA törökök magyarországi 150 éves „vendégeskedésének” voltak pozitívumai is, például a fürdőkultúra elterjedése. Az iszlám szerint a szellemi tisztaság nem valósulhat meg a test tisztasága nélkül. A rituális tisztálkodás helyszíne a hammam (törökfürdő). A török hódoltság időszakában már 8 fürdő működött Budán. Mivel hitük szerint testi tisztálkodásra csak a folyóvíz alkalmas, ezért ezek a fürdők mindig forrás fölé épültek.

 kép

A muszlimok az isteni tökéletesség földi kifejeződéseként tekintenek a szépségre és egészségre, aminek megőrzése minden hívő kötelessége. Arról, hogy ez hogyan valósult meg a gyakorlatban, Kéri Katalin írásából megtudhatjuk.

Lehet, hogy a közelünkben nincs törökfürdő, de az ott használatos csak természetes összetevőket tartalmazó fekete olívaszappan jótékony hatásait otthon is élvezhetjük.A fekete szappan kinézetre inkább kocsikenőcsnek tűnik, na meg a szaga is (ez utóbbi hamar elillan). Vízzel keverve lágy, fehér habot képez, ami alaposan megtisztítja a bőrt és fellazítja az elhalt hámsejteket, ami egy dörzskesztyűvel így már könnyen eltávolítható. Az eredmény pedig bársonyos finomságú bőr. Használhatjuk az arcra is, csak arra vigyázzunk, hogy szembe ne kerüljön!
Egészen kis mennyiség kell belőle, így sokáig elég egy tégely belőle. 

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Lehet itthon ilyet kapni, ha igen hol???? előre is köszi a választ:-))))

Palócprovence írta...

Én Egerszalókon vettem, de ma már nagyon sok helyen árulják, ott keresd, ahol különféle szappanokat árulnak. Nálunk leginkább francia gyártmányúak kaphatúak. Legegyszerűbb az interneten megvenni, pl:
http://www.szepsegbolt.hu/termekek/savon_noir_marokkoi_fekete_szappan_olivabol.html
http://kozmetikanatura.hu/product/933/