Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2012. 11. 24.

Fűszeres bőrös süldőkaraj


Hosszú évek óta amolyan se veled, se nélküled viszony fűz a római köményhez. Már úgy tűnt, soha sem fogom igazán megkedvelni, de ez a fűszeres sült eldöntötte a kérdést. Nem érdemes kis adagban készíteni, egyrészt mivel a sütési idő elég hosszú (ezt azonban elvégzi a sütő, nekünk ezzel nem lesz dolgunk), másrészt hidegen is jó. Bár a ropogósra sült bőr csak frissen jó, de ez fog elsőként elfogyni.



Hozzávalók
  • 2 kg bőrös süldőkaraj
  • 2 evőkanál olaj
  • 6 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 teáskanál chilipehely
  • 2 teáskanál egész köménymag
  • bors
  
Egy éles késsel kockázzuk be a bőrt (a húsba ne vágjunk bele). Az olajba keverjük bele a fűszereket és ezzel a fűszeres olajjal masszírozzuk meg a malackát, a fűszer nagy része kerüljön a vágatokba.


Tegyük a karajt egy tepsibe vagy tűzálló tálba, öntsünk alá egy kevés bort (1 dl) vagy vizet (ezt később szükség szerint pótoljuk) és 160 fokos sütőben 3 órán át süssük.

Nincsenek megjegyzések: