Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 01. 03.

Fűszeres csirke


Velem ellentétben családom nem mindegyik tagja rajong az indiai ízekért, de ez a nem túl tolakodó mughal fűszerezésű csirke mindenki kedvére való volt.



Hozzávalók
  • 60 dkg lebőrözött, kicsontozott csirkehús (mell vagy felsőcomb)
  • 2 evőkanál ghí vagy olaj

a páchoz:
  • 3 teáskanál koriandermag
  • 2 teáskanál római köménymag
  • 4 cm-es fahéjrúd
  • 1 teáskanál kardamommag (a tokból kivéve)
  • ½ teáskanál szegfűszeg
  • 1 vöröshagyma egészen finomra vágva
  • 6-8 gerezd reszelt fokhagyma
  • 3 cm-es gyömbérdarab összezúzva vagy finomra vágva
  • 1 teáskanál chilipaprika-krém (vagy ízlés szerint)
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál só
  • 2 evőkanál citromlé

Egy száraz serpenyőben (zsiradék nélkül) pirítsuk a koriandermagokat addig, amíg illatozni kezdenek. Vegyük ki, tegyük félre, majd pirítsuk meg ugyanígy a római köményt, végül a fahéjat is. Egy mozsárban (vagy kávédarálóban) törjük finomra a koriandert, a római köményt, a fahéjat, a kardamomot és a szegfűszeget. Adjuk hozzá a pác többi hozzávalóját, keverjük jól össze. A felcsíkozott húst forgassuk a pácba, majd letakarva hagyjuk állni egy éjszakát a hűtőben.

Másnap a felforrósított ghíhez adjuk a bepácolt húst (a fűszerkrémmel együtt), és addig pirítjuk, amíg a hús átsül. Köretnek pulaót adhatunk mellé.

Tipp: nyáron faszenes grillen is megsüthetjük a húst (természetesen ghí nélkül).

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezek a csirkemellcsíkok mennyi idő alatt sülnek meg? Éva

Palócprovence írta...

6-7 perc, persze függ attól is, hogy milyen tűzhelyen sütjük és milyen vékonyra csíkozzuk.