Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 03. 19.

Kedvencem a főzőautomata


Elárulok egy titkot (ami a hozzám közelállók számára nem titok): nem szeretek főzni. Enni viszont annál inkább! De mivel nincs aki főzzön rám, na meg a családomat is etetnem kell, így főzök. Minden nap, immár majd' 30 éve. Azonban a végeredményhez vezető macerát a mai napig sem kedveltem meg, szóval nem én vagyok az, aki kikapcsolódásként főz vagy kihívást lát a minél bonyolultabb receptek elkészítésében. Rendszeres olvasóim tudják, igyekszem a dolgokat leegyszerűsíteni és kedvelem a gyors megoldásokat. Ennek ellenére eddig nem használtam kuktát, csak a potenciális bombát láttam benne (mondjuk nem ok nélkül, egyszer felrobbant a konyhámban egy örökölt darab). Amikor azonban megláttam az AVAIR IDA főzőautomatát, tudtam, hogy egy ilyen kell nekem! A döntésemet az eltelt hónapok után sem bántam meg, szinte naponta használom.



Előrebocsátom, hogy nem ingyen, ajándékba kaptam tesztelésre, hanem előre megfontolt szándék után vásároltam meg, sőt, nem vagyok semmilyen kapcsolatban sem a gyártóval, sem a forgalmazóval, tehát nem érdekem, hogy csupa szépet és jót írjak róla, csak a saját tapasztalataimat osztom meg.

Ez az automatikus vezérlésű elektromos kukta egyesíti magában a hagyományos kuktát, az elektromos rizsfőzőt és a párolóedényt. Önállóan teszi a dolgát, nekünk csak bele kell raknunk az alapanyagokat (mindent egyszerre, tehát nem érdemes kifelejteni semmit) és elindítás után már semmi teendőnk nincs vele. Szóval, az olyan szó szerint együgyűeknek való mint amilyen én is vagyok: ha belefeledkezem valamibe, megszűnik körülöttem a világ, ez bizony nem túl praktikus, ha közben az étel a tűzhelyen vagy a sütőben van. A főzőprogram kiválasztása után a masina a belehelyezett alapanyagok súlya alapján kiszámolja a főzési időt, így nem fordulhat elő, hogy túlfőzünk valamit. Akár azt is beállíthatjuk, pontosan mikorra készüljön el az étel.


A főzési idő jóval rövidebb a hagyományoshoz képest. Elsőként fácánlevest főztem benne, a szokásos 3 óra helyett 50 perc alatt készült el és tökéletes volt (a fácán komisz madár, különösen az öregecske kakas nehezen puhul meg).

A főzés teljesen zárt térben, nyomás alatt történik, a főzőautomata nem pöfög, szuszog folyamatosan mint egy gőzmozdony, minden folyadék benne marad. Sosem volt erősségem a fizika, így nem tudom, hogy lehet az, hogy az egyébként különböző főzésidejű alapanyagok itt ugyanakkorra puhulnak meg, de a dolog működik és ez a lényeg. Ráadásul minden sokkal finomabb egy sima fazékban főtt ételhez képest...


Program neve *
Mire alkalmas?
RICE COOKING
RIZSFŐZÉS • Ez való az egyszerűbb gabona- és zöldségételekhez, például:
- rizs párolása
- zöldségek párolása
- burgonya-ételek főzése
MILK EGG FISH
TEJ, TOJÁS, HAL • Ez alkalmazható például a következőkre:
- tejforralás
- halas ételek készítése
- kemény tojás főzése
- kompótok készítése
CHICKEN DUCK MEAT
CSIRKE, KACSA, HÚS • Ez a program már a gyengébb húsfélékkel is elbír, így például a következőkhöz használható:
- szárnyasokból készült ételek
- sertéshúsból készült ételek
- fiatal marhahúsból készült ételek
- egyéb húsból készült ételek
- belsőségekből készült ételek
CONGEE SOUP BONE
LEVES, CSONTOS HÚS • A hosszú levű és hosszabban főzendő ételek programja olyasmikhez való, mint a:
- levesek
- csontos húsok
- pörköltek
- húsos-káposztás ételek
- töltött-káposzta illetve -paprika
- kocsonya
TENDON BEAN
INAS HÚS, BAB • Ez a program a legnehezebben puhuló anyagokkal való megbirkózásra szolgál, ilyenek lehetnek például:
- inas húsok (csülök, füstölt csülök, sonka)
- száraz bab
- lencse
- öregebb marhahús
KEEP WARM
MELEGEN TARTÁS • Ez nem önálló főzőprogram, hanem arra szolgál, hogy az elkészült ételt a lehető legkevesebb energia felhasználásával melegen tartsa. A kukta a főzés befejezésekor röviden sípol, majd automatikusan átáll erre a programra.
A program önállóan is elindítható, így használható ételek felmelegítéséhez. Kíméletesen melegít, nem forralja, hevíti azonnal fel a melegítendő ételt. Így akár párolt rizs felmelegítésére is alkalmazható.

Táblázat: innen

4 megjegyzés:

Ildikó írta...

Kérdezhetem a tisztán tartását?
Könnyen szétszedhető?
Gondolom, a "fazék" része kiemelhető és mosogatható, de a teteje?

Palócprovence írta...

Igen, nagyon könnyen szétszedhető. A belső fazék és a teteje is mosogatható. Az alsó (elektromos) részt természetesen nem érheti víz.

PO írta...

Nekem automata váltós autóm van. Ezért mindig mosolygok azokon a (kéziváltós) véleményeken, hogy ígymegúgy elvész a vezetés öröme...
De most zavarban vagyok... látom, hogy csúcstechnológia, de nem érzek hozzá vonzódást. Hiába, no, eszkimó nem álmodik egérrel :)

Palócprovence írta...

:)Nincs is szándékomban rábeszélni Téged! :)