Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 04. 12.

Kung pao csirke


Most kivételesen kép nélkül, mivel olyan gyorsan fogyott el, nem volt időm előkapni a gépet. Történt ugyanis, hogy örülve a jó időnek, teljesen belemerültem a kerti munkába, megfeledkezve a hűtőben várakozó pulykamellről. Az éhség zökkentett vissza a valóságba, így egy nagyon gyors recept kellett, például egy wokban keverve sült. A legtöbb időt a darabolás veszi igénybe, de még így is bőven elkészül 15 perc alatt. Eredetileg csirkemellből van, de pulykamellből is tökéletes. Még annyit változtattam rajta, hogy nem pácoltam a húst szójaszószban és mivel nem volt itthon mogyoróm, ezért mogyoróvajat tettem bele.


A szecsuáni bors vagy japánbors (Zanthoxylum piperitum) nevével ellentétben nem bors, hanem a rutafélék családjába tartozó fa termése, többek között a kínai ötfűszer és a japán hétfűszer összetevője.


Hozzávalók

  • 50 dkg felcsíkozott csirkemell (vagy pulykamell)
  • 1 evőkanál kukoricaliszt
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1 csapott teáskanál szecsuáni bors
  • 1 teáskanál chilipehely
  • 3 cm-es hámozott gyömbérdarab finomra vágva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
    3 újhagyma felkarikázva
  • 2-3 evőkanál szójaszósz
  • 1 marék natúr mogyoró megpirítva (vagy 1 evőkanál mogyoróvaj)

Egy wokban vagy nagyobb serpenyőben az olajban pirítsuk meg a szecsuáni borsot és a chilipelyhet, majd adjuk hozzá a kukoricalisztben megforgatott húscsíkokat. Kevergetve süssük magas hőmérsékleten a húst, közben adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát és az újhagymát. Locsoljuk meg a szójaszósszal, végül keverjük el benne a mogyoróvajat.

Ananászos uborkasalátával ettük.

Ps: A téli punnyadás után olyan izmaimat is érzem, amiknek a létezésére sem emlékeztem már...

4 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Úgy tűnik, a látens izmainkkal mind így vagyunk, akik nem vagyunk urbánusok :)

Palócprovence írta...

:))

Névtelen írta...

Kedves Palócprovence,

a chilipehely mennyire erős?
Több helyen olvastam a receptekben, de nem ismerem. A chili paprikát nem használom, mert nem szeretem az erős ízt.
Köszönöm.

Palócprovence írta...

Változó, hogy mennyire erős, de általában erős. Ha valaki nem szereti az erős ízt, akkor érdemes csökkenteni a mennyiségét vagy akár teljesen elhagyni.