Most kivételesen kép
nélkül, mivel olyan gyorsan fogyott el, nem volt időm előkapni a
gépet. Történt ugyanis, hogy
örülve a jó időnek, teljesen belemerültem a kerti munkába,
megfeledkezve a hűtőben várakozó pulykamellről. Az éhség
zökkentett vissza a valóságba, így egy nagyon gyors recept
kellett, például egy wokban keverve sült. A legtöbb időt a
darabolás veszi igénybe, de még így is bőven elkészül 15 perc
alatt. Eredetileg csirkemellből van, de pulykamellből is tökéletes.
Még annyit változtattam rajta, hogy nem pácoltam a húst
szójaszószban és mivel nem volt itthon mogyoróm, ezért
mogyoróvajat tettem bele.
A szecsuáni bors vagy
japánbors (Zanthoxylum piperitum) nevével ellentétben nem bors,
hanem a rutafélék családjába tartozó fa termése, többek között
a kínai ötfűszer és a japán hétfűszer összetevője.
Hozzávalók
- 50 dkg felcsíkozott csirkemell (vagy pulykamell)
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 csapott teáskanál szecsuáni bors
- 1 teáskanál chilipehely
- 3 cm-es hámozott gyömbérdarab finomra vágva
- 3 gerezd reszelt fokhagyma3 újhagyma felkarikázva
- 2-3 evőkanál szójaszósz
- 1 marék natúr mogyoró megpirítva (vagy 1 evőkanál mogyoróvaj)
Egy wokban vagy nagyobb
serpenyőben az olajban pirítsuk meg a szecsuáni borsot és a
chilipelyhet, majd adjuk hozzá a kukoricalisztben megforgatott
húscsíkokat. Kevergetve süssük magas hőmérsékleten a húst,
közben adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát és az újhagymát. Locsoljuk meg a
szójaszósszal, végül keverjük el benne a mogyoróvajat.
Ananászos uborkasalátával ettük.
Ps: A téli punnyadás után olyan izmaimat is érzem, amiknek a létezésére sem emlékeztem már...
Ps: A téli punnyadás után olyan izmaimat is érzem, amiknek a létezésére sem emlékeztem már...
4 megjegyzés:
Úgy tűnik, a látens izmainkkal mind így vagyunk, akik nem vagyunk urbánusok :)
:))
Kedves Palócprovence,
a chilipehely mennyire erős?
Több helyen olvastam a receptekben, de nem ismerem. A chili paprikát nem használom, mert nem szeretem az erős ízt.
Köszönöm.
Változó, hogy mennyire erős, de általában erős. Ha valaki nem szereti az erős ízt, akkor érdemes csökkenteni a mennyiségét vagy akár teljesen elhagyni.
Megjegyzés küldése