Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 04. 26.

Medvehagymás csalánleves


Ennek a receptnek a kiindulási pontja az olasz csalánleves, a Crema di ortiche (igen, az olaszok is esznek csalánt), és ezt alakítottam át egy picit: pancetta (füstöletlen császárszalonna) helyett bacont használtam és kiegészítettem némi medvehagymakrémmel. A végeredmény egy friss, tavaszi leves lett, ami akár vegetáriánusoknak is megfelelő, ha a szalonnát olajra cserélik.


Hozzávalók
  • 10 dkg felkockázott bacon vagy kolozsvári szalonna
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej hagyma finomra vágva
  • 30 dkg zsenge csalánhajtás
  • 2-3 szem krumpli meghámozva, felkockázva
  • 1 liter zöldségleves
  • 2 teáskanál medvehagymakrém vagy néhány levél medvehagyma
  • bors

a tálaláshoz:
  • néhány százszorszépvirág (Bellis perennis) vagy egyéb ehető virág – elhagyható


Süssük meg a bacont az olajon (a kolozsvári szalonna alá nem kell olaj), a pörcöket szedjük ki és tegyük félre. A zsíron pároljuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a csalánt és a krumplit, öntsük fel a zöldséglevessel. Fedő alatt főzzük puhára.

Keverjük a levesbe a medvehagymakrémet vagy a leveleket és a félretett sült bacont, végül botmixerrel pürésítsük a levest. Ehető virágokkal díszítve tálaljuk.




2 megjegyzés:

duende írta...

Gyönyörűűű <3 :)

Palócprovence írta...

Köszi! :)