Ennek a receptnek a
kiindulási pontja az olasz csalánleves, a Crema di ortiche (igen,
az olaszok is esznek csalánt), és ezt alakítottam át egy picit:
pancetta (füstöletlen császárszalonna) helyett bacont használtam
és kiegészítettem némi medvehagymakrémmel. A végeredmény egy
friss, tavaszi leves lett, ami akár vegetáriánusoknak is
megfelelő, ha a szalonnát olajra cserélik.
Hozzávalók
- 10 dkg felkockázott bacon vagy kolozsvári szalonna
- 2 evőkanál olaj
- 1 nagy fej hagyma finomra vágva
- 30 dkg zsenge csalánhajtás
- 2-3 szem krumpli meghámozva, felkockázva
- 1 liter zöldségleves
- 2 teáskanál medvehagymakrém vagy néhány levél medvehagyma
- bors
a tálaláshoz:
- néhány százszorszépvirág (Bellis perennis) vagy egyéb ehető virág – elhagyható
Süssük meg a bacont az
olajon (a kolozsvári szalonna alá nem kell olaj), a pörcöket
szedjük ki és tegyük félre. A zsíron pároljuk meg a hagymát,
majd adjuk hozzá a csalánt és a krumplit, öntsük fel a
zöldséglevessel. Fedő alatt főzzük puhára.
Keverjük a levesbe a
medvehagymakrémet vagy a leveleket és a félretett sült bacont, végül botmixerrel
pürésítsük a levest. Ehető virágokkal díszítve tálaljuk.
2 megjegyzés:
Gyönyörűűű <3 :)
Köszi! :)
Megjegyzés küldése