Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 05. 04.

Medvehagymás olaj


A medvehagymás olaj kevésbé intenzív ízű mint a medvehagymakrém.


Az elkészítése csak annyiból áll, hogy az összevágott medvehagymát jól záródó üvegbe tesszük és felöntjük valamilyen semleges ízű olajjal. Jól lezárva egy hétig hagyjuk állni hűvös, sötét helyen, majd szűrjük le. A zöldes színben pompázó olajat máris használhatjuk, azonban ha hosszabban szeretnénk tárolni, akkor érdemes még egyszer átszűrni. A lebegő részecskék eltávolítása után az olaj világosabb zöld színűvé válik.


2 megjegyzés:

Mammka írta...

Minden ilyen érdekel!!!!
Kérdéseim.:):mire használod az olajat.Salátára?
Mit csinálsz a macihagyma levelekkel,amikről leöntöd az olajat?
Köszi!

Palócprovence írta...

:)
Igen, lehet salátára is vagy bármihez (mondjuk nem bő olajban sütéshez).
A maradék leveleket már semmire - bár voltak terveim, de teljesen átadták az aromájukat az olajnak.