Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2013. 05. 11.

„A” tésztasaláta


Abban a hiszemben voltam, hogy az évek óta nagy családi kedvenc ebben a formájában már szerepel a blogon, de csak egy másik változata található meg. Gergő kedvéért most pótolom ezt a hiányosságot.



Nálunk minimum dupla mennyiségben készül, de ez a kiindulási alap:

Hozzávalók
  • 50 dkg csirkemellfilé kisebb kockákra vágva
  • 4-5 evőkanál olívaolaj
  • 1 púpozott evőkanál Kotányi görög gyros fűszerkeverék (vagy oregano, bors, rozmaring, kevés pirospaprika keveréke)
  • 4 gerezd reszelt fokhagyma
  • bors
  • 30 dkg szárított masnitészta bő, sós vízben kifőzve
  • 4 paradicsom felkockázva
  • 3-4 újhagyma (vagy 1 lilahagyma) felkarikázva
  • 20 dkg balkán sajt (vagy egyéb feta sajt)
  • a tálaláshoz dió és friss bazsalikom ízlés szerint

Egy kellően nagy serpenyőben vagy wokban forrósítsuk fel az olajat, kevergetve süssük benne a csirkemellkockákat. Adjuk hozzá a gyrosfűszert és a fokhagymát, majd pirítsuk készre. Keverjük hozzá a leszűrt főtt tésztát, a paradicsomot és a hagymát. Morzsoljuk rá a sajtot, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges.
Langyosan vagy hidegen tálaljuk. Mindenki ízlése szerint tehet rá bazsalikomot és/vagy diót.






2 megjegyzés:

Messzenéző Minyon írta...

Állati jól hangzik, nyami!

Palócprovence írta...

És milyen finom volt...