Ez a levesbetét tipikus
példa a régi parasztkonyha leleményességére, ahogyan a szinte
semmiből képesek voltak ízletes, laktató fogásokat készíteni.
A görcs vagy kötött gombóc leginkább Szabolcsban és az Alföldön
volt népszerű, általában zöldség- vagy egyszerű krumplilevesbe
főzték bele. Az én változatom picit eltér az eredetitől, a
formázása haladósabb és nem az elterjedtebb paprikás hagymás
zsírral töltött.
Hozzávalók
- 1 tojás
- csipetnyi só
- 10 dkg finomliszt
a kenéshez:
- 1 evőkanál olvasztott zsír
- só
- bors
- csípős paprikakrém
Habarjuk össze a tojást
a sóval és apránként dolgozzuk hozzá a lisztet, amíg sima
tésztát kapunk. Csomagoljuk be folpackba és hagyjuk pihenni 20-30
percig. Kicsit meglisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra
(legalább 30x40 centiméteresre). Kenjük meg az olvasztott
zsírral, a csípős paprikakrémmel, szórjuk meg ízlés szerint
sóval borssal.
Hajtsuk félbe a rövidebb oldalnál. Kicsit
nyomkodjuk össze a két tésztalapot (sodrófával is végig
mehetünk rajta). Vágjuk ujjnyi csíkokra a rövidebb oldalával párhuzamosan. A kb. 15 cm hosszú
csíkokat kössük meg – ez a görcs. Tegyük forrásban lévő
levesbe és főzzük puhára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése