Ehhez a süteményhez nem hagyományos rétestésztát vagy hajtogatott vajastésztát használok.
Hozzávalók
A tésztához:
- 28 dkg liszt
- 22 dkg vaj vagy margarin
- 2 dl tejföl
- 1/2 citrom leve
- csipetnyi só
- 1 kg alma
- 15 dkg cukor
- 1 narancs leve és héja
- 5 dkg vaj
- 10 dkg darált blansírozott mandula
- 4 evőkanál kalácsmorzsa (esetleg zsemlemorzsa)
- 1 tojás
- 5 dkg szeletelt mandula
A tésztához valókat összegyúrom és legalább 1 órára (vagy akár egy éjszakára) hűtőszekrénybe teszem.
A meghámozott, kockákra vágott almát a narancs levével, -héjával és a cukorral a vajon megpárolom, kihűtöm.
A tésztát kétfelé osztom, mindkettőt kinyújtom téglalap formájúra és kb. 2 mm vastagságúra. Hosszabbik oldalukra egy csíkban morzsát szórok, rá darált mandulát, arra pedig a párolt almát teszek.
Feltekerem őket - figyelve, hogy a hajtás és a morzsás-mandulás rész alulra kerüljön. A tekercseket megkenem felvert tojással és megszórom szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben 200 fokon aranyszínűre sütöm őket. Még melegen tálalom.
A meghámozott, kockákra vágott almát a narancs levével, -héjával és a cukorral a vajon megpárolom, kihűtöm.
A tésztát kétfelé osztom, mindkettőt kinyújtom téglalap formájúra és kb. 2 mm vastagságúra. Hosszabbik oldalukra egy csíkban morzsát szórok, rá darált mandulát, arra pedig a párolt almát teszek.
Feltekerem őket - figyelve, hogy a hajtás és a morzsás-mandulás rész alulra kerüljön. A tekercseket megkenem felvert tojással és megszórom szeletelt mandulával.
Előmelegített sütőben 200 fokon aranyszínűre sütöm őket. Még melegen tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése