A Karácsony vagy vendégeskedés nálunk elképzelhetetlen a gesztenyés töltött hús nélkül. Előző nap összeállítható, másnap süthető, de sokszor a fagyasztóban várja a bevetés idejét.
A tölteléke eredetileg pulykatöltelék, az ötletadó szintén Lajos Mari. Szerintem ízletesebb és mutatósabb dagadóba töltve, hidegen szépen lehet szeletelni, így kerülhet a büféasztalra.
Hozzávalók
A megtisztított, kisebb darabokra vágott csirkemájat elősütöm az olajban (nem kell készre sütni, hiszen a húsba töltve még sütni fogjuk), sózom, borsozom. A vajat a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a darált húst, az összemorzsolt zsemlebeleket, a kihűlt májat és a kicsit szétnyomkodott gesztenyét. Fűszerezem, hozzáadom a tejszínt. Közepesen lágy masszát kell kapjak.
A tölteléket beleügyeskedem a felszúrt dagadóba, a végét hústűvel lezárom, de össze is lehet varrni. Az a lényeg, ne jöjjön ki belőle a töltelék. Ha maradna a töltelékből, hengert formálok belőle és sütésnél azt is a hús mellé teszem. A dagadót beborítom a baconszeletekkel.
Ennél a pontnál 3 befejezési lehetőség van:
Köretajánlat
A tölteléke eredetileg pulykatöltelék, az ötletadó szintén Lajos Mari. Szerintem ízletesebb és mutatósabb dagadóba töltve, hidegen szépen lehet szeletelni, így kerülhet a büféasztalra.
Hozzávalók
- egy keskeny felszúrt dagadó
- 50 dkg darált sertéshús
- 30 dkg csirkemáj
- néhány evőkanál olaj
- 20 dkg főtt, tisztított gesztenye
- 10 dkg vaj
- 3 szikkadt zsemle esetleg kenyérszelet
- 3 tojás
- 1 dl tejszín
- só, bors, őrölt szerecsendió
- 20 dkg szeletelt baconszalonna
A megtisztított, kisebb darabokra vágott csirkemájat elősütöm az olajban (nem kell készre sütni, hiszen a húsba töltve még sütni fogjuk), sózom, borsozom. A vajat a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a darált húst, az összemorzsolt zsemlebeleket, a kihűlt májat és a kicsit szétnyomkodott gesztenyét. Fűszerezem, hozzáadom a tejszínt. Közepesen lágy masszát kell kapjak.
A tölteléket beleügyeskedem a felszúrt dagadóba, a végét hústűvel lezárom, de össze is lehet varrni. Az a lényeg, ne jöjjön ki belőle a töltelék. Ha maradna a töltelékből, hengert formálok belőle és sütésnél azt is a hús mellé teszem. A dagadót beborítom a baconszeletekkel.
Ennél a pontnál 3 befejezési lehetőség van:
- Amennyiben a másnapi hideg büféasztalra kerül, rögtön sütni kezdem.
- Amennyiben másnap melegen akarom tálalni, alufóliába csomagolom és a másnapi sütésig a hűtőszekrénybe teszem.
- Ha később szeretném felhasználni, szintén alufóliába csomagolom és beteszem a fagyasztóba. A mélyhűtőben vígan elvan 1-2 hónapig. Ilyenkor csak arra kell figyelnem sütés előtt, hogy időben kivegyem kiolvadni.
Köretajánlat
- hedonistáknak: tejszínben sült burgonya
- önmegtartóztatóknak: párolt zöldség
- hidegen tálalva: zöldsaláta, esetleg hagymás krumplisaláta
2 megjegyzés:
Nagyon szép és mutatós étel! A főtt gesztenyét veszed vagy magad készíted?
Köszönöm Vesta! A főtt gesztenyét venni szoktam (zacskósan vagy fagyasztva), nincs türelmem a pucolásához.
Megjegyzés küldése