Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 13.

Karácsonyi menü 2. Gesztenyével töltött dagadó

A Karácsony vagy vendégeskedés nálunk elképzelhetetlen a gesztenyés töltött hús nélkül. Előző nap összeállítható, másnap süthető, de sokszor a fagyasztóban várja a bevetés idejét.
A tölteléke eredetileg pulykatöltelék, az ötletadó szintén Lajos Mari. Szerintem ízletesebb és mutatósabb dagadóba töltve, hidegen szépen lehet szeletelni, így kerülhet a büféasztalra.





Hozzávalók
  • egy keskeny felszúrt dagadó
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 30 dkg csirkemáj
  • néhány evőkanál olaj
  • 20 dkg főtt, tisztított gesztenye
  • 10 dkg vaj
  • 3 szikkadt zsemle esetleg kenyérszelet
  • 3 tojás
  • 1 dl tejszín
  • só, bors, őrölt szerecsendió
  • 20 dkg szeletelt baconszalonna

A megtisztított, kisebb darabokra vágott csirkemájat elősütöm az olajban (nem kell készre sütni, hiszen a húsba töltve még sütni fogjuk), sózom, borsozom. A vajat a tojásokkal habosra keverem, hozzáadom a darált húst, az összemorzsolt zsemlebeleket, a kihűlt májat és a kicsit szétnyomkodott gesztenyét. Fűszerezem, hozzáadom a tejszínt. Közepesen lágy masszát kell kapjak.
A tölteléket beleügyeskedem a felszúrt dagadóba, a végét hústűvel lezárom, de össze is lehet varrni. Az a lényeg, ne jöjjön ki belőle a töltelék. Ha maradna a töltelékből, hengert formálok belőle és sütésnél azt is a hús mellé teszem. A dagadót beborítom a baconszeletekkel.
Ennél a pontnál 3 befejezési lehetőség van:
  1. Amennyiben a másnapi hideg büféasztalra kerül, rögtön sütni kezdem.
  2. Amennyiben másnap melegen akarom tálalni, alufóliába csomagolom és a másnapi sütésig a hűtőszekrénybe teszem.
  3. Ha később szeretném felhasználni, szintén alufóliába csomagolom és beteszem a fagyasztóba. A mélyhűtőben vígan elvan 1-2 hónapig. Ilyenkor csak arra kell figyelnem sütés előtt, hogy időben kivegyem kiolvadni.
A sütést 180 fokra előmelegített sütőben végzem. Leveszem a fóliát és a töltött húst a maradék töltelékkel együtt egy fedeles kacsasütőbe teszem, aláöntök egy pohár vizet és lefedve legalább 1,5-2 óráig sütöm. Az utolsó 20 percben fedő nélkül, hogy szépen megpiruljon.



Köretajánlat
  • hedonistáknak: tejszínben sült burgonya
  • önmegtartóztatóknak: párolt zöldség
  • hidegen tálalva: zöldsaláta, esetleg hagymás krumplisaláta

2 megjegyzés:

Vesta írta...

Nagyon szép és mutatós étel! A főtt gesztenyét veszed vagy magad készíted?

Palócprovence írta...

Köszönöm Vesta! A főtt gesztenyét venni szoktam (zacskósan vagy fagyasztva), nincs türelmem a pucolásához.