Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 16.

Mézeskalács 3. - Tari Márta mézestésztája

Tari Márta mézeskalácsvilága elvarázsol mindenkit. Felsorolni is lehetetlen, hogy hol állította már ki alkotásait szerte a világban. 10 éve jelennek meg mézeskalendáriumai mindenki gyönyörűségére.
Kerámiamézesének receptje egy régi Praktikában jelent meg. És bár soha nem fogok tudni olyan bájos figurákat formázni, mint Ő, ez azonban nem veszi el a kedvemet, attól, hogy a magam módján próbálkozzam.



Bátran ajánlom mindenkinek, igazi Angyalváró tevékenység.
A tészta nem tartalmaz duzzasztó anyagot, így alkotásunk nem torzul el sütés közben.

Hozzávalók
  • 15 dkg virágméz
  • 25 dkg átszitált porcukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 mokkáskanál kakópor
A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzáadjuk a felmelegített mézet és a tojásokat. Alaposan összegyúrjuk, majd zacskóba téve 5 napig a hűtőben felejtjük. Ennyi pihenő kell a tésztának, hogy olyan képlékeny legyen, mint a gyurma. 1 hónapig is eláll, tehát nem kell egyszerre feldolgozni.
A formázásnál csak arra kell ügyelni, hogy a részek összeérjenek. A figurákat 2-3 napig száradni hagyjuk és csak utána sütjük. Díszíteni ugyanúgy lehet, mint az egyéb mézeseket.

18 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Szia!
Ügyes vagy!

Palócprovence írta...

Köszönöm Renáta! :-)

Milene írta...

Nagyon szép a mézes! Gratulálok!

Limara írta...

Gyönyörű, gratulálok! :))

Palócprovence írta...

Köszönöm Citromfű és Limara! :-)))

Strombus írta...

Bocsánat, idegenként betoppantam ide és csak ámultam-bámultam a sok érdekes és hasznos olvasnivalón.
Szeretném megkérdezni, hogy ez a recept ütőfával is működne szerinted? Mennyire marad kemény?

Palócprovence írta...

Nincs miért bocsánatot kérned Strombus, örülök, ha bármi is tetszett.
Ütőfával még nem próbáltam, de szerintem működne. Gyurmaszerűnek kell elképzelni a tésztát, aszerint is alakítható.
Fontos momentum a sütés előtti szárítás!

Veronika írta...

Szia!

Tudom, hogy ez dísznek való tészta, ugye el nem lehet fogyasztani? (Tojás van benne és 5 napig áll a hűtőben majd formázás után 3 napot szárítjuk (gondolom ezt szobahőmérsékleten)).

Előre is köszönöm a választ!

Palócprovence írta...

De, el lehet fogyasztani, de nem nagyon szokták (azért volt rá példa). Inkább dísznek való.

Veronika írta...

Köszönöm a választ, még egy kérdésem lenne: egy ilyen vastagabb, több rétegből álló mézest milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni?

Palócprovence írta...

160-180 fokon szoktam sütni, az idő a mérettől függ.

Pixie Pie írta...

Hű, ez nagyon szép! Olyan térhatású az egész, felesleges is lenne írókázni. Gratulálok! Tudom, hogy ez tavalyi bejegyzésed, de muszáj volt megjegyeznem... :)

Pixie Pie írta...

Bocsánat, már tavalyelőtti. :))) Kár, hogy nem vettem észre karácsony előtt..:(

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen! :) Kár, de egyrészt lesz karácsony idén is, másrészt szerintem nem csak karácsonyhoz kötődik a kerámiamézes, máskor is lehet készíteni.

Szemi írta...

Csak most bukkantam erre a csodára az oldaladon. Nagyon ügyes vagy, igazán tetszik!
Az idén a mézestészta az én fantáziámat is erősen megmozgatta, nagyon sok mindent lehet belőle készíteni. :)

Palócprovence írta...

Köszi! :)

gabokame írta...

Koszike a receptet ,kiprobálom :)
Legyen szép napod :)

Edit írta...

Szia!

Érdeklődnék, hogy formázás után vagy sütés előtt lekened valamivel (víz, tej, tojás) a mézest?

Sütés előtt a 3 nap pihentetés kötelező? Ez gondolom levegőn szobahőmérsékleten történik.

Köszönöm a választ.