Tari Márta mézeskalácsvilága elvarázsol mindenkit. Felsorolni is lehetetlen, hogy hol állította már ki alkotásait szerte a világban. 10 éve jelennek meg mézeskalendáriumai mindenki gyönyörűségére.
Kerámiamézesének receptje egy régi Praktikában jelent meg. És bár soha nem fogok tudni olyan bájos figurákat formázni, mint Ő, ez azonban nem veszi el a kedvemet, attól, hogy a magam módján próbálkozzam.
Bátran ajánlom mindenkinek, igazi Angyalváró tevékenység.
A tészta nem tartalmaz duzzasztó anyagot, így alkotásunk nem torzul el sütés közben.
Hozzávalók
A formázásnál csak arra kell ügyelni, hogy a részek összeérjenek. A figurákat 2-3 napig száradni hagyjuk és csak utána sütjük. Díszíteni ugyanúgy lehet, mint az egyéb mézeseket.
Kerámiamézesének receptje egy régi Praktikában jelent meg. És bár soha nem fogok tudni olyan bájos figurákat formázni, mint Ő, ez azonban nem veszi el a kedvemet, attól, hogy a magam módján próbálkozzam.
Bátran ajánlom mindenkinek, igazi Angyalváró tevékenység.
A tészta nem tartalmaz duzzasztó anyagot, így alkotásunk nem torzul el sütés közben.
Hozzávalók
- 15 dkg virágméz
- 25 dkg átszitált porcukor
- 50 dkg finomliszt
- 3 tojás
- 1 evőkanál fahéj
- 1 mokkáskanál kakópor
A formázásnál csak arra kell ügyelni, hogy a részek összeérjenek. A figurákat 2-3 napig száradni hagyjuk és csak utána sütjük. Díszíteni ugyanúgy lehet, mint az egyéb mézeseket.
18 megjegyzés:
Szia!
Ügyes vagy!
Köszönöm Renáta! :-)
Nagyon szép a mézes! Gratulálok!
Gyönyörű, gratulálok! :))
Köszönöm Citromfű és Limara! :-)))
Bocsánat, idegenként betoppantam ide és csak ámultam-bámultam a sok érdekes és hasznos olvasnivalón.
Szeretném megkérdezni, hogy ez a recept ütőfával is működne szerinted? Mennyire marad kemény?
Nincs miért bocsánatot kérned Strombus, örülök, ha bármi is tetszett.
Ütőfával még nem próbáltam, de szerintem működne. Gyurmaszerűnek kell elképzelni a tésztát, aszerint is alakítható.
Fontos momentum a sütés előtti szárítás!
Szia!
Tudom, hogy ez dísznek való tészta, ugye el nem lehet fogyasztani? (Tojás van benne és 5 napig áll a hűtőben majd formázás után 3 napot szárítjuk (gondolom ezt szobahőmérsékleten)).
Előre is köszönöm a választ!
De, el lehet fogyasztani, de nem nagyon szokták (azért volt rá példa). Inkább dísznek való.
Köszönöm a választ, még egy kérdésem lenne: egy ilyen vastagabb, több rétegből álló mézest milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni?
160-180 fokon szoktam sütni, az idő a mérettől függ.
Hű, ez nagyon szép! Olyan térhatású az egész, felesleges is lenne írókázni. Gratulálok! Tudom, hogy ez tavalyi bejegyzésed, de muszáj volt megjegyeznem... :)
Bocsánat, már tavalyelőtti. :))) Kár, hogy nem vettem észre karácsony előtt..:(
Köszönöm szépen! :) Kár, de egyrészt lesz karácsony idén is, másrészt szerintem nem csak karácsonyhoz kötődik a kerámiamézes, máskor is lehet készíteni.
Csak most bukkantam erre a csodára az oldaladon. Nagyon ügyes vagy, igazán tetszik!
Az idén a mézestészta az én fantáziámat is erősen megmozgatta, nagyon sok mindent lehet belőle készíteni. :)
Köszi! :)
Koszike a receptet ,kiprobálom :)
Legyen szép napod :)
Szia!
Érdeklődnék, hogy formázás után vagy sütés előtt lekened valamivel (víz, tej, tojás) a mézest?
Sütés előtt a 3 nap pihentetés kötelező? Ez gondolom levegőn szobahőmérsékleten történik.
Köszönöm a választ.
Megjegyzés küldése