A rakott krumpli nagy előnye, hogy előkészíthető, sütés előtt órákig, de akár egész éjszaka is csücsülhet a hűtőben. Az alábbi változat nem igazán lightos, de ilyet ne is várjon tőlem senki!
Hozzávalók
A megmosott héjas krumplit hideg, sós vízben felteszem főni és nem teljesen puhára főzöm. Leszűröm, kicsit hűlni hagyom, meghámozom, karikára vágom. A tojásokat is keményre főzöm a víz forrásától számított 10 perc alatt (ha tovább főzzük, csúnya zöld színűvé válhat a sárgája) és szintén felszeletelem - legegyszerűbb tojásszeletelővel. A kolbászt is karikára vágom és kicsit elősütöm lábasban. A kisült kolbászzsírt összekeverem a tejföllel, tejszínnel, reszelt fokhagymával, majd sózom, borsozom. A sajtot lereszelem.
Most már következhet a rétegezés. Egy tűzálló tálba vagy tepsibe egy réteg krumplit teszek, rá tojásszeleteket, kolbászkarikákat. Megszórom a sajt egy részével, leöntöm a tejfölös keverék egy részével. Addig folytatom a rétegezést, amíg a hozzávalókból futja. A legfelső réteg krumpli legyen. Beborítom baconszalonnával.
A sütést 180 fokon lassan, kb. 2 órán át végzem. Először lefedem az edényt, majd az utolsó 20 percben leveszem a takarást.
Nagyon kívánkozik mellé a savanyúság és egy kis hideg tejföl.
Hozzávalók
- 1,5 kg krumpli
- 6 db tojás
- 30 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg sajt (lehet többféle is)
- 3 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- szeletelt baconszalonna a tetejére
- tejföl és savanyúság a tálaláshoz
A megmosott héjas krumplit hideg, sós vízben felteszem főni és nem teljesen puhára főzöm. Leszűröm, kicsit hűlni hagyom, meghámozom, karikára vágom. A tojásokat is keményre főzöm a víz forrásától számított 10 perc alatt (ha tovább főzzük, csúnya zöld színűvé válhat a sárgája) és szintén felszeletelem - legegyszerűbb tojásszeletelővel. A kolbászt is karikára vágom és kicsit elősütöm lábasban. A kisült kolbászzsírt összekeverem a tejföllel, tejszínnel, reszelt fokhagymával, majd sózom, borsozom. A sajtot lereszelem.
Most már következhet a rétegezés. Egy tűzálló tálba vagy tepsibe egy réteg krumplit teszek, rá tojásszeleteket, kolbászkarikákat. Megszórom a sajt egy részével, leöntöm a tejfölös keverék egy részével. Addig folytatom a rétegezést, amíg a hozzávalókból futja. A legfelső réteg krumpli legyen. Beborítom baconszalonnával.
A sütést 180 fokon lassan, kb. 2 órán át végzem. Először lefedem az edényt, majd az utolsó 20 percben leveszem a takarást.
Nagyon kívánkozik mellé a savanyúság és egy kis hideg tejföl.
12 megjegyzés:
Hű, de közel áll ez az én ízlésemhez! Azt hiszem, a hétvégén neki is állok:)
Egyébként - nyilván véletlenül, de - nagyon hasonlít a blogunk külseje is:)
Remélem, ízleni fog!
Megnéztem, tényleg hasonlít a blogunk külseje. :) Gyönyörű dolgokat készítesz! Egyébként nagy kedvencem a decoupage. :)))
Köszi szépen, nem azért kommenteltem... Csak mert tényleg olyan volt, amikor rákattintottam a Tiédre, mintha "hazajöttem" volna:)
Tegnap vettem gyönyörű húsos szalonnát, indul a rakottkrumpli-projekt a hétvégén. Már megint nem fogok lefogyni...:))
:))) A fogyókúrával még ráérsz, úgyis február 25-én lesz újhold, gondolom, nem véletlen, hogy akkor kezdődik a nagyböjt is.
Ó, én mindig meggyőzöm magam, miért csak "hétfőtől" kell fogyózni:) Aztán meg megy a jajgatás, ha előszedem a fürdőruhát a szekrényből nyár elején...:)))
Hát nem a régit kell elővenni a szekrényből, hanem újat kell venni az üzletben! :)))
:))) Értem. Hüp-hüp-hüp, Barba-trükk! És máris nem dagadt vagyok, csak "nagyobb" a méretem:)))
Szuper, nem ?! :))
:DDD Sajátos női értelmezése a dolgoknak...
:))) Valahogy úgy...
Nem szoktad kikenni a tepsit, mielőtt lerakod? Vagy elég, ami a szalonnából kicsurog a sütőben?
Nem szoktam kikenni, bőven elég a szalonna és a kolbászzsír, még sok is.
Megjegyzés küldése