Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 01. 12.

Csicseriborsópástétom - azaz a hummusz

A kezembe akadt egy üveg csicseriborsó és emlékek sorát indította el bennem...
Az első diplomámat trópusi és szubtrópusi állattenyésztésből szereztem (a szűken vett szakmámban azonban soha nem dolgoztam) és ezért még egyetemistaként néhány hetet Szíriában tölthettem. Azt mondják, már a találkozás pillanatában eldől valaki viszonya az arab világgal, szeretni vagy taszítani fogja a sok szín, illat, nyüzsgés. Ez így igaz, engem rögtön elvarázsolt ez a mesebeli kultúra.

Szíriában kóstoltam először a hummuszt, ezt az egész Közel-Keleten elterjedt, csicseriborsóból készült krémet. E nélkül a mezze, az akár 15-20 féle előételt tartalmazó egyveleg, elképzelhetetlen. Hazatértem után szerettem volna itthon is elkészíteni, de akkoriban az arab konyha szinte teljesen ismeretlen volt nálunk és a csicseriborsó, tahini beszerzése is lehetetlennek bizonyult (ne feledjük, a 80-as évek elején járunk!). Néhány év múlva - szerencsére - változott a helyzet. 1985-ben két könyv is megjelent az arab konyháról: Hackl. J. Vilmostól az Arab konyha és Horváth Boldizsárnétól a Húsz ország konyhája. Ez utóbbi alapján készítem azóta is a hummuszt.



Hozzávalók
  • 20 dkg főtt csicseriborsó (konzerv is lehet)
  • 2-3 evőkanál tahini (vagy pörkölt szezámmag és olivaolaj)
  • 2-3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • a tetejére olivaolaj és pirospaprika
Nem volt itthon tahinipasztám, ezért szezámmagot pörköltem meg olaj nélküli, száraz serpenyőben. Vigyázni kell, hamar megég! Kevergessük bőszen, amikor elkezdenek ugrálni a magok, már majdnem kész. Éppen csak zsemleszínűek legyenek, különben keserű lesz az ízük.
Botmixerrel pürésítettem, teljesen simára kevertem.

Előételként arab lepénykenyér mellé tálalhatjuk, de akár rozskenyérre kenve is finom.

4 megjegyzés:

duende írta...

Annyira jó hogy feltetted, épp a napokban gondoltam rá, hogy kéne készítenem. De nem volt receptem hozzá. Köszi! :-)

Palócprovence írta...

Örülök, ha tetszett. :)

PO írta...

Én a csicseri borsót egy éjszaka áztatom, majd egy napig csíráztatom. Ezek után elég neki 15 perc főzés is, így egy kicsit takarékosabb.
A tahinit én is így készítem, többet pörkölök, mint ami egyszerre elfogy. Mivel sóval darálom össze, több hétig is eláll.

Palócprovence írta...

Tényleg, milyen régen csináltam gomasio-t! Épp itt az ideje. :)