Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 25.

Borcsomag

Egyszer minden jónak vége szakad, még a Pécsi Borozó borcsomagjának is. Így azonban beszámolhatok a tapasztalataimról. Igazán nem szándékom megbotránkoztatni a borértőket, de én eléggé barbár módon kategorizálom a borokat: ízlik vagy nem. Nos, a Pécsi Borozó válogatása igencsak ízlett (ezúton is köszönet érte). A vörösborok közül egyébként is a villányiak a kedvenceim, de kellemes meglepetés volt a kadarka, amiről eddig azt hittem, nem szeretem. A Pécsi Borvidék fehérborait eddig nem ismertem, de már látom konkurenciája lesz nálam a tokaji boroknak. A borokat jellemző szakszavakkal nem szolgálhatok, ezt a hozzáértők tollára bízom:

Ravasz fehér 2007 (Pécs város bora 2008) - Lisicza Borház:

"Sauvignon Blanc üde, paprikás ízei, a Pinot Blanc testes, krémes jellege és a Cserszegi Fűszeres gyümölcsössége teremti meg e bor összetett, mély ízvilágát. Kiemelkedően nagy test, 4 gr/liter cukorral, mégis friss és gyümölcsös."(Lisicza Borház)

"Kedvesen világos színű bor, szép illatokkal nyit. Friss, üde, virágos-mézes, kinek a cserszegi, kinek a sauvignon blanc a hangsúlyosabb benne. Zamata nagyon korrekt, hosszú, sokáig megmarad a szánkban, szeretjük az élénk savakért. Nagyon jól megcsinált bor, abszolút jól használt technológiák, jól időzített palackozás. Szép bor, nyárra ideális." (Pécsi Borozó)

Villányi Cabernet Savignon 2006 - Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet:

"A cabernet sauvignon igazi világutazó, aki sokat látott és sokat tud. A 2006-os évjárat komoly, méltóságteljes, tartalmas, így hagyni kell neki kis időt, míg megnyílik. Miután megszólalnak a gyümölcsök, a savak, a tanninok, már nagyon határozott fellépésű, fajtajelleges: kötelező illatokkal és zamatokkal (fekete ribizli, aszalt szilva, fűszerpaprika), valamint markáns szerkezettel és barátságos tanninokkal." (Vylyan Pincészet)

"llata izgalmas, feketeribizli, szilva és dohány keveredik a fel-felbukkanó égett gumissággal. Kortyban ez folytatódik, tartalmas, testes történet, erőteljes alkohollal. Aszalt szilva és szederlekvár gazdagítja, idővel egyre szebb, egyre jobban tisztul és vedli le a gátlásait. Jól elkészített bor, még nagyon gyerek, de van benne jövő." (Pécsi Borozó)

Cirfandli félédes 2006 -Radó Pincészet:

"A Cirfandli létezik száraz, félszáraz, félédes és édes kategóriában, ki erre, ki arra esküszik. Megegyeznek viszont abban, hogy ez a bor összetéveszthetetlen – a kategóriától függően – száraz, vagy mézes virágillatokkal, különleges évjáratokban erőteljes aszalvány illatokkal és ízekkel örvendezteti meg az ínyenceket. Borának zamata fűszeres, savai könnyedek, elegánsak. Illata leginkább egy friss mezei virágcsokorra emlékeztet. Igazi példája a "hosszú" bornak, zamata, illata szánkban hosszú ideig megmarad." (Radó Pincészet)

"Érett birs nyomul az illatában, friss gyümölcsök, tavaszi rét virágcsokrát idézi fel. Az érett szőlő és a botritiszesség jeleit véljük felfedezni. A citrusok széles spektrumát azonosítjuk be, de nincs benne a magyar narancs kesernyéjéből. A jelentős mennyiségű cukrot jól ellensúlyozzák a savak. Abszolút egyensúlyban van, most futja talán legszebb formáját. Ha egy kicsivel koncentráltabb lenne, akár egy kategóriával is többre vihetné." (Pécsi Borozó)

Ermitage 2006 (Baranya megye vörösbora 2008.) - Bock Pincészet:

"A pincészet legnépszerűbb bora. A villányi borvidék legszebb dűlőiből származó szőlőfajtákból készült, Cabernet gerincre épülő, Merlot, Pinot Noir, Portugieser, Kékfrankos, Syrah házasítása. Nagy tölgyfahordókban (40%) és használt barrique hordókban (60%) 14 hónapig érlelődik. Közepesen sötét intenzitású, gránátvörösbe hajló szín jellemzi, melyhez enyhén fűszeres, piros húsú gyümölcsök illata párosul. Ízében meggyes fanyarság érezhető, enyhe csokoládés lecsengéssel. Ajánljuk sertésből és vörös húsú szárnyasokból készült sültekhez." (Bock Pincészet)

Kadarka 2007 - Vesztergombi Pince:

"Kadarka: Szekszárd régi fajtája mely egyben a kevés hungaricum fajták egyike. Igazán jó minőségű szőlőt csak a régi, hagyományos, talajközeli művelésmódon ( fej- vagy bakművelés) ad. Különleges fűszerei, íz és illatvilága, a fajtára jellemző kedvességgel ötvözve egy egyedülálló bort eredményeznek.
Színe a fajtára jellemzően világosabb árnyalatú, tüzes rubinvörös. 5-6 évig palackban érlelve még inkább megjelennek a fajtára jellemző különleges fűszerek.
Paprikás, fűszeres magyaros ételekhez kiváló." (Vesztergomi Pince)

Villányi Rosé Cuvée 2008 - Ritzu Tamás:

"A palackban lévő rosé készítésekor a Kékfrankos karakterét és zamatait fűszereztük a Pinot Noir játékosságával és a Merlot piros gyümölcsös illataival. Az időzített korai szüret és reduktív erjesztés nyomán olyan italt kínálunk, ami illik könnyed beszélgetésekhez és reményeink szerint feledtetni tudja kialakulóban lévő gazdasági válság kellemetlenkedését is." (Ritzu Tamás)







6 megjegyzés:

Bombadil Toma írta...

a pécsi cirfandli, és a szekszárdi kadarka alapborok. minden borgyüjteményben ott lenne a helyük!:)) talán szerencsére, hogy kevesen ismerik, így még kaphatóak. bár cirfandli, még itt pécsett is van, hogy hiánycikk. a kadarka meg többnyire megy a bikavérbe. szerintem a kadarka a legjobb kisérője a magyaros ételeknek, pl. pörkölt, és halászlé...
a villányi borokat már egy ideje nem veszem, mert szerintem irreálisan túl vannak árazva, így csak akkor van az állványomon, ha ajándékba kapok egy-egy palackkal:))
amúgy jó kis csomag, irigyellek érte...:)

erős ildikó írta...

Inkább csendben maradok, mert ehhez nem is tudok hozzászólni, annyira csekély a tudásom bor ügyben. Illetve azt az osztályozást én is ismerem, hogy ízlik vagy nem...

zoranka írta...

Nagyon örülünk, ha tetszettek a borok, igyekeztünk a Pannon Borrégió szinte kimeríthetetlen kínálatából egy áttekintő válogatást adni. A cirfandli alap lehetne, csak tényleg nincs belőle sok. Kadarka több van és egyre szebbek-jobbak, érdemes kóstolgatni őket...

Palócprovence írta...

Toma, szerintem is jó volt nekem! :) Egyébként én is kapni szeretem a borokat, na jó, azért venni is szoktam.

Palócprovence írta...

Napmátka, akkor tudod, miről beszélek.:)

Palócprovence írta...

Zoranka,köszönöm szépen, tényleg remek válogatás volt! :)