Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 15.

Ischler

Régóta adós vagyok Erika ischlerének receptjével. Szinte ipari mennyiségben készíti, hiszen elképzelhetetlen náluk bármilyen ünnep, vendégség vagy akár hétvége nélküle, amin nem is csodálkozom.


Az ischlert, I. Ferenc József császár kedvelt süteményét, szerintem mindenki ismeri és néhány szerencsés már kóstolhatta az eredeti változatot is a Zauner cukrászdában. Az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatát árasztó Bad Ischlbe állítólag már csak azért is érdemes ellátogatni, hogy betérjünk az 1832-ben alapított cukrászdába. Addig is megsüthetjük ezt a változatot:

Hozzávalók

a tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 25 dkg Rama margarin
  • 14 dkg porcukor
  • 14 dkg darált dió
  • 1-2 evőkanál kakaó
a töltelékhez:
  • ribizlilekvár vagy tetszés szerinti, kicsit savanykás lekvár
a csokimázhoz:
  • megolvasztott étcsokoládé
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, vékonyra (3 mm) nyújtjuk és kiszaggatjuk (pohárral vagy pogácsaszaggatóval). Sütőlapra sorakoztatásnál kis helyet hagyjunk közöttük, mivel megdagadnak a sütőportól. Előmelegített sütőben közepes hőfokon (150-170 fokon) száradásig sütjük. Kihűlés után lekvárral kettőt-kettőt összeragasztunk. Másnap bevonjuk a csokimázzal, aminek dermedése után fogyaszthatjuk.

19 megjegyzés:

duende írta...

De jól néznek ki! :)
Milyen régóta készülök én is rá...
De nem bíztam a recepteskönyvemben, úgyhogy majd a tiédet fogom megcsinálni. :)

Gabi írta...

A férjem kedvenc sütije:)))

Palócprovence írta...

Duende, nem az enyém, hanem Erikáé, de biztosíthatlak róla, nagyon finom! Már többször teszteltem...:))

Palócprovence írta...

Gabi, akkor jó! :))

Raindrop írta...

A cukrászdában nem csinálnak ilyet szép sütit! A tányérjaid pedig nagyon klasszak! :)

Gabah írta...

Nagyon szép ez az Ischler!
Én valójában most szerettem meg, amikor legutóbb otthon voltunk. Anyukám egyik barátnője fantasztikusan süt, nyert egy-két amatőr főzőversenyt is, és ő készített Ischlert mogyorós tésztából (mogyoró saját termés). Úgy faltam, mint aki még életében nem evett! :-)
Egyszer nekiállok én is, bár nem hinném, hogy az én kis ügyetlen kezemmel ilyen szép csokimázt tudok rá teremteni.

Palócprovence írta...

Na, nem kell kérem ez az álszerénykedés! Aki olyasmiket alkot, mint Te...:))

erős ildikó írta...

Ho-hó, de szépet alkottál már megint!!

Limara írta...

Gyönyörűek! A férjem kedvence! :))

duende írta...

Ha már meózva van, akkor tuti ezt csinálom meg! :)))

Palócprovence írta...

Napmátka, most nem az enyém az érdem, hanem Erikáé! :)

Palócprovence írta...

Duende, tuti. Egyébként én is hasonlóan készítem, csak egy csipetnyi fahéjat is szoktam beletenni.

Nadine írta...

Ha én azt mind elkészíteném (hehe, ha tudnám), amit itt szépnek látok, akkor mind meg is enném, és még annál is sokkal-sokkal dagibb lennék, mint most vagyok. Úgyhogy már csak annyit mondok mindig, hogy jaj, vagy hogy juj, és gyorsan elhúzom a csíkot mirelit pizzát sütni. Abból biztosan nem akarok még egyet enni.

trinity írta...

Hú, de rég nem ettem...
Egy a baj: mióta blogolok, sokkal több a süti-a férjem meg elkezdett fogyókúrázni:O De ha ezt meglátja, az meg kínzás.....Nem tudom, hogy fogom magam vissza, olyan szép!!!!

Palócprovence írta...

Hááát, igaz ami igaz, amióta írom ezt a blogot, én is felszedtem egy-két kilót! :)Bár talán nálam nem is annyira az étel a ludas, hanem inkább a stressz meg hogy már nem táncolok. Legalább gyalogolni kéne sokat, tavaly Rómában 5 nap alatt 3 kilót fogytam, pedig aztán ettem rendesen...

Névtelen írta...

Az ishler tésztájába tojás nem kell? Éva

Névtelen írta...

Többször is megsütöttem már ezt a receptet, de csak most köszönöm meg :)NAGYON FINOM!!!!!!
Mindenkit buzdítok, hogy süsse meg!
Holló Eszter

Névtelen írta...

Erősen kételkedem abban, hogy a jó öreg Franzl ráma margarinnal - sőt, egyáltalán az ártalmas, emberi fogyasztásra igazából alkalmatlan, és valljuk be, nem is igazán jóízű akármilyen margarinnal - készült ischlert tartotta volna kedvenc süteményének.

Üdvözlettel: Radó Judit

Palócprovence írta...

Kedves Judit, ha figyelmesen olvastál volna, akkor fel sem merül benned, hogy a jó öreg Franzl margarinos ischlert fogyasztott - ezért is írtam, hogy az eredeti a Zauner cukrászdában kóstolható.
Egyébként ez a margarinos változat is finom, de aki ilyen vagy olyan okból nem akarja enni, az ne egye.
Üdvözlettel, Palócprovence