Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 17.

Karfiolpakora

Pécsről hazafelé tartva a Balaton felé kanyarodtunk - utazás közben nem szeretek kétszer azonos úton menni. Nem messze haladtunk el a Krisna-völgytől, de sajnos időhiány miatt most nem tudtunk bemenni. Pedig néhány évvel ezelőtt, amikor itt jártunk, nagyon jól éreztük magunkat. Nagy élmény volt körülnézni és természetesen megkóstoltuk ételeiket is. Aki teheti, látogasson el ide, nem bánja meg!


És ha már az indiai ételekről nosztalgiáztam, eszembe jutott, milyen régen készítettem karfiolpakorát. A pakora - a fűszeres bundában sült zöldségek- indiai és pakisztáni étel, hasonló az európai rántott zöldségekhez. Tulajdonképpen bármilyen zöldségből elkészíthető, sőt, gyümölcsből is (bár ennek kicsit más a tésztája). A módszer, ahogyan készítem Egyedi Péter A vegetáriánus főzés örömei (1982) című könyvéből származik. Más fűszerezésű (autentikusabb) Vegavarázs pakorája.

Hozzávalók
  • 25 dkg csicseriborsóliszt vagy esetleg sárgaborsóliszt
  • feketebors
  • pirospaprika
  • szerecsendió
  • római kömény
  • majoranna
  • víz
  • 1 fej karfiol
  • a sütéshez olaj vagy ghí
A liszthez keverem a sót és a fűszereket (1-1 mokkáskanálnyit) és annyi vizet adok hozzá, hogy sűrű palacsintatészta-állagú masszát kapjak. Kicsit pihentetem, addig a megtisztított karfiolt rózsáira bontom. A karfiolrózsákat megmártom a tésztában és a felforrósított olajban aranyszínűre sütöm. Forrón tálalom. Magában is finom vagy egy kis mártogatóval, de saláták mellé vagy főzelékek feltéteként sem utolsó.

10 megjegyzés:

Limara írta...

Nagyon jó néz ki! A zöldséges pakorát szeretem, de az indiai konyha nem áll közel hozzám :))

erős ildikó írta...

Szia!
nekem mindegy, mibe van csomagolva, imádom a bundázott zöldségeket!
És nagyon szépek a fotók, igazán élménygazdag lehetett ez a kirándulás, ráadásul - a fotókból úgy tűnik - az idő is nagyon szép volt...
Még nem jártam jártam a Krisna-völgyben, csak hallottam róla...

duende írta...

De jól néz ki, Palócprovance! Ez nagyon finom lehet! Képzeld, én sem jártam még a Krisna-völgyben, pedig itt van egy köpésre hozzánk. Na, majd egyszer!

Kata írta...

Én imádom az indiai konyhát, ez be is van tervezve; jönnek már a friss zöldségek, el is készítem.

Messzenéző Minyon írta...

Én is jártam néhány éve Somogyvámoson és az ismerőseim aggódtak, hogy nehogy ottragadjak! Ez a veszély nem fenyegetett, de ettől függetlenül nagyon tetszett, ahogy ott élnek.

Palócprovence írta...

Limara, amennyire ismerem az indiai konyhát, kedvelem. Bár én szeretem a fűszeres, egzotikus ízeket. :)

Palócprovence írta...

Napmátka, csak azt sajnálom azóta is, hogy otthon felejtettem a fényképezőgépet, így mobillal készült csak néhány kép. Egy okkal több, hogy egyszer visszatérjek. :)

Palócprovence írta...

Duende, legalább egyszer érdemes lenne elmenned! :)

Palócprovence írta...

KataKonyha, bármilyen zöldségből elkészíthető, csak én a karfiolpakorát szeretem a legjobban, na meg a tökből készültet. :)

Palócprovence írta...

Minyike,tényleg példaértékű az életformájuk, az, amit megvalósítottak a semmi közepén!