Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 08.

Pázmán-féle kecskesajt

Étteremalakítás...
Sokáig voltam abban a hitben, hogy nem szeretem a kecskesajtot. Balszerencsémre, kezdeti próbálkozásaimkor mindig sikerült bakkecskeszagú és -ízű sajtokat kóstolnom. Szörnyű volt! Azóta persze tudom, hogy a megfelelően tartott kecskék megfelelően feldolgozott tejénél nincs ilyen probléma, de azért nagyon óvatos vagyok. Kóstolás nélkül soha nem vásárolok kecskesajtot! Mindig nagy öröm, ha finom sajtot ehetek, mint amilyenek Pázmán Zoltán sajtjai is.


Natúr mellett különböző ízesítéssel is kaphatók: snidlinges, fokhagymás, kakukkfüves, zsályás, bazsalikomos, provence-i, borsikafüves, oregánós, stb.


Nagy kedvencem a provence-i (a képen a felső), de a zsályás különösen finom (alul). Különböző érettségűek közül választhatunk, de sajt mellett vásárolhatunk természetesen kecsketejet és kefírt is. Ez utóbbi állaga a kaukázusi kefírre hasonlít, íze viszont sokkal finomabb. Rendelésre túró is készül.


A Bernecebarátiban élő sajtkészítővel nem csak piacokon, rendezvényeken találkozhatunk, de otthonában is árusít, mi több, csomagküldést is vállal (természetesen csak sajtot).
Akinek felkeltette az érdeklődését, vegye fel a kapcsolatot vele az alábbi elérhetőségek valamelyikén:

Pázmán Zoltán
2639 Bernecebaráti, Széchenyi u. 147.
telefon: 06-20-217-9978
e-mail: pazmansajt@freemail.hu

9 megjegyzés:

Annamarie írta...

Nagyon guszta sajtokat fotóztál le!A kecskesajtot én is nagyon szeretem, de én is megkóstolom előtte, mert már nekem is sikerült beleválasztanom. Nem is akárhol! Viszont negatív reklámot nem akarok, így nem írom ki a hely nevét, csak annyit, hogy természetesen az Őrségben van ez a hely.
Viszont aki arrafelé jár, annak bátran ajánlom a Ferencz-portát (Szalafő, Templomszer 11. Zaicz Tibor és Kriszta). Isteni, saját készítésű sajtjaik vannak.

Limara írta...

Nagyon szépek ezek a sajtok! Én a szomszéd nénitől szoktam kapni kecsketúrót, de meg kell mondjam, nem sikerült megbarátkoznunk.
Ma házi juhtúrót és sajtott vettem a piacon, na az valami mennyei, köszönő viszonyban sincs a boltival.. :))

Katuska írta...

Nagyon guszták ezek a sajtok!!!!!!
Amióta tejkiszállítással foglalkozom,nem vettem tejterméket,mert itthon elkészítem!

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik! Még akkor is, ha én juhsajt-párti vagyok, ezeket biztosan megkóstolnám!

Messzenéző Minyon írta...

Én viszont határozottan állíthatom, hogy nem szeretem sem a kecskesajtot, sem a kecsketejet. Rosszat nem kóstolhattam, mert összesen csak egyszer kóstoltam, azt viszont pont az általad említett portán szereztük be. Egyszerűen nem ízlett és kész. De a családból két pasinak nagyon ízlett.

Daisy írta...

Szia! Éppen ma vettem a váci piacon ettől a termelőtől kecskesajtot. Jól elbeszélgettünk és közben finom sajtokat kóstoltunk. Sajnos nekem a provance-i túl fűszeres volt, pedig a fűszereit egyébként szeretem, de most sok volt egy kicsit. Én is ettem eddig kecskeszagú sajtot, ill. csak olyat ettem, ezért nem jártam utána, hol lehet kapni.
Haza felé gondoltam éppen, hogy írok Neked róla, mert még nem olvastam a blogodban. Persze azt is nehezen hittem volna el, ha nem tudsz róla.
Finom, jó ízű sajtok! Aki ismerkedni akar a kecskesajttal, annak szívből ajánlom ezeket.

duende írta...

Én nagyon szeretem a kecskesajtokat is. De én is csak a jól készítetteket. Most is várakozik negyed kiló kecsketúró a hűtőben - van egy néni, aki fantasztikusan csinálja. Selymes az íze, nem ordít róla, hogy kecsketejből készült, csak annyit érezni, hogy nagyon finom. vajjal és kis tejföllel kikeverve olyan, mint a krémsajt. szuperfinom. :)

Ha vásárokon vagyunk, mi is szoktunk kóstolni és venni is.

Dolce Vita írta...

Én csak azt nem értem, ha Toszkánában (ami, ugye Európa egyik legdrágább vidéke) 6 euró 1 kg juhricotta és 8-12 euró a sajt (bio mind, és a 12-es majdnem parmezán keménységű), akkor nálunk miért 5000 Ft felett van? (bár nem ismerem a juhok és a kecskék tejhozamát, csak most ez a konkrét példa jutott eszembe, de emlékeim szerint a kecskesajtok is hasonló árban vannak, kis üzemekben)
Talán mert mi 5x annyit keresünk mint ők? : )

Palócprovence írta...

Dolcevita, én meg azt nem értem, hogy hogyan lehet, hogy Olaszországban nem csak szinte minden élelmiszer olcsóbb, mint nálunk, de más is. Legyen az a közlekedés, a múzeumbelépő vagy a könyv és sorolhatnám a végtelenségig. Bár bánná a fene, ha a fizetések is arányban lennének...