Azt hiszem, nem vagyok
egy romantikus alkat: amikor egyik reggelre az egész kertet
ibolyaszőnyeg borította, nem az volt az első gondolatom, hogy
milyen gyönyörű (na jó, a második gondolatom ez volt), hanem
hogy miket fogok készíteni belőle. Azóta versenyt futok az
idővel, pontosabban a virágok elmúlásával.
A listámon az első az
ibolyaszirup volt. Elkészítésének sok-sok receptjét böngésztem
át, de egyik sem győzött meg teljesen. Így megalkottam a saját
verziómat és nem bántam meg, pontosan olyan lett a színe, illata,
íze, ahogyan azt elképzeltem: maga a folyékony ibolya.
Hozzávalók 3 dl-hez
- 5 dkg + 5 dkg ibolyavirág
- 2 dl víz
- 30 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál citromlé
Az ibolyagyűjtés
meditáció vagy kész idegbaj, nézőpont kérdése, nem kis idő
ennyi virágfej lekaszabolása. Viszont ez a legnehezebb része a
dolognak. Az első 5 dkg virágot mozsárban összetörtem (az egész
lakás ibolyaillatban úszott).
A vizet felforraltam,
ráöntöttem az üvegbe töltött összetört ibolyára, majd
lezártam az üveget. 24 órát állni hagytam.
Másnap a másik 5 dkg
virágot (ha lehet, frissen szedjük) a kristálycukorral egy késes
robotgéppel ledaráltam (brutális ibolyaszíne lett). Ez
tulajdonképpen ibolyacukor.
A beáztatott virágokról
leszűrtem a most már tinta színű vizet (jól kinyomkodtam a
kifakult virágokat is), a citromlével és az ibolyacukorral együtt
egy edényben kevergetve addig melegítettem, amíg a cukor
felolvadt. Figyeljünk rá, hogy ne forrjon, mert csökkenti az
aromát.
Többször átszűrtem,
egyre finomabb szűrőkön. A végén papírzsebkendővel béleltem
ki a szűrőt (a kávéfilter még egyszerűbb).
Végül a szirupot
üvegbe töltöttem.
11 megjegyzés:
Megyek ibolyát szedni...:-)
Ez fantasztikus-érzem az illatát az orromba; mire, vagy mihez használod?
Csipkerózsa, :))
Zsuzsa, elsősorban ízesítésre fogom - édességeket, italokat.
Köszönöm a receptet, kipróbáltam. Sajnos nem lett ennyire lila, igaz, sok rózsaszín ibolyát is tettem bele, hogy összejöjjön egy adagra való ibolyavirág. De az illata és az íze mennyei :)
Szeretném megkérdezni, hogy a rózsaszín, illetve ciklámen színű ibolya is használható? Ehető? Mintha ilyent látnék Nálad is, amit össze törtél a mozsárban!
Gyönyörű lett az eredmény ,öröm ránézni!
Igen, a lila virágok adják a legjobb színt. Örülök, hogy azért tetszik a végeredmény! :)
Célszerű az illatos ibolyát(Viola odorata)felhasználni, egyrészt ez nem védett, másrészt ennek a legintenzívebb az illata és az íze, na és persze ehető is. Van rózsaszínű fajtája is (rosea), ez szintén ehető.
Éva, egyébként a kép a mozsárral csalóka a rossz fényviszonyok miatt, hagyományos sötétlila színű volt az ibolya.
Hú de jó, hogy még időben jöttem erre, még tele van az udvarom ibolyával, ezt meg kell csinálnom :)Eszter
Akkor még pont időben vagy! :)
Megjegyzés küldése