Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 15.

Gyümölcskenyér

Advent 3. vasárnapjára készült ez a gyümölcskenyér, ami szintén tradicionális nálunk már hosszú évek óta. Alapváltozata az Egészséges finomságok című burda könyvben jelent meg, de mint általában minden receptet, ezt is kicsit átalakítottam.


Hozzávalók
  • 80 dkg vegyes aszalvány (sárgabarack, füge, szilva, datolya, mazsola, kandírozott narancshéj, stb.)
  • 25 dkg csonthéjas (mandula, dió, bármi - tetszés szerint)
  • 15 dkg + 2 evőkanál méz
  • 0,5 pálinka, esetleg rum
  • 1 kiskanál mézesfűszer
  • 1 citrom héja és leve
  • 30 dkg liszt
  • 1/2 zacskó szárított élesztő
  • 1,2 dl tej
  • 8+4 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
A legnagyobb feladat az aszalványok felaprítása, de most sikerült találnom egy rabszolgát a lányom személyében, aki önként vállalta ezt a repetitív munkát. Ízlésünk és lehetőségeink függvényében állíthatjuk össze az aszalt gyümölcsök palettáját, a lényeg, összesen 80 dkg legyen. Nálam most kimaradt a füge, mert reggelre "elpárolgott" a konyhapultról.

A mézet a fűszerekkel meglangyosítottam, hozzáadtam az alkoholt (jelen esetben vodkát), a citrom levét és a reszelt héját, majd az egészet a gyümölcsökre öntöttem. Amíg ez pácolódott , elkészítettem a kelt tésztát (liszt, élesztő, tej, 2 evőkanál méz, 8 dkg vaj). Fele-fele arányban használtam teljes kiőrlésű tönkölylisztet és univerzális VitaMill búzalisztet.

Az első kelés után belegyúrtam az aprított diót, az aszalt gyümölcsöket a lével együtt. Sütőlapon két cipót vagy inkább hurkát formáztam belőle. Újra megkelesztettem, megkentem a maradék 4 dkg vaj egy részével és betettem a hideg(!) sütőbe. Beállítottam a sütőt 180 fokra és 70 percig, tűpróbáig sütöttem. Közben még egyszer megkentem a vajjal.

Hűvös, száraz helyen hetekig eláll.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyönyörű ez a sütemény, valódi gyümölcskenyér, a sok gyümitől, muszáj elkészítenem.
Boldog készülődést!Judit.

Palócprovence írta...

Köszönöm Judit! Remélem, ízleni is fog!
Neked is boldog készülődést!