Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 14.

Luca nap a palócoknál 2. - Bernecei népszokások

Luca napjához számos tilalom, előírás, szerelmi- és időjóslás is fűződött. Palócföldön a hagyományvilág hasonló volt, de az egyes falvak között találunk eltéréseket. Ma a bernecei szokásokról mesélek egy kicsit.

Bernecén óvakodtak a kenyérsütéstől, mert szerintük a Luca napi kenyerek szénné változnak és akkor a gazdának egész évben kiszárad a termése.
Tilos volt a kölcsönadás, mert elvitte volna a szerencsét. A tejesgazdák az aznap fejt tejet ugyanezért nem adták el.
Nem lehetett baromfit vágni, mert akkor egész évben pusztult volna a jószág.
A varrás is tilos volt: "mer akkor bevarrták vóna a tyúkok seggit".
Tiltották a favágást is, mert a balta kővé válhatott.

Az asszonyok diót dobtak a ház minden sarkába, hogy jól heverjenek a tyúkok. A gazdaasszony lefeküdt az asztal mellé, hogy sok kotlósa legyen. Szokás volt szénavonóval "megkeverni" a tyúkokat, hogy jövő évben jobban tojjanak. A Luca napi tojást a tyúk alatt hagyták, így hitük szerint jobban megült.

Fokhagymával bedörzsölték az ajtókat és az asszonyok homlokát, hogy a rossz szellemek elmenjenek. Az idősebbek a szemöldökfát is bekenték fokhagymával, hogy a boszorkányok ne mehessenek be a házba.

A kanász végigtülkölte a falut, hogy a kürt szavára kikergesse a dögöt. Ezért a szolgáltatásért pénzt kapott a kanász. A Luca napi tülkölés egészen az 1930-as évek végéig szokásban volt.

Többféle szerelmi jóslást ismertek. Egyik volt a cédulázás. A lányok 12 papírdarabra fiúneveket írtak és gombócba tették, majd forró vízbe dobták azokat. Az elsőként felszínre jövő gombócban levő név jelentette a lány jövendőbelijének a keresztnevét.
A másik módszer szerint délben mákosgaluskával kiszaladtak az udvarra és amilyen nevű nőtlen férfit először megláttak, olyan nevű lett a jövendőbelijük.
Este a lányok férfinadrágot tettek a fejük alá és akivel álmodtak az lett a férjük - így tartották.
A kazalvetést is gyakorolták. Ha a szalmakazalból rozsszalma esett ki, akkor szegénylegény, ha pedig búzaszalma, akkor gazdag legény vette feleségül a lányt.

A Luca napot időjóslásra is alkalmasnak tartották. A Lucát követő 12 nap időjárásából az elkövetkező 12 hónap időjárására következtettek.
Ma esik az eső. Majd meglátjuk milyen lesz a január...


Forrás: Csáky Károly - A Luca napi szokások Hont megyében

1 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Gasztro.miner, elküdtem az e-mailt.