Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2008. 12. 05.

Mézeskalács 1.- avagy a rögtön puha karácsonyi mézes

Decemberben Európa szerte sok családnál sül a mézeskalács, illatával igazi karácsonyi hangulatot árasztva. Nem mindig kötődött a karácsonyi ünnepkörhöz ez a sütemény. A XII. századtól kezdve kolostorok szerzetesei kezdték el készíteni és elterjesztették egész Európában, így Magyarországon is. Később a céhekbe tömörült mézekalácsosok vásárokon árulták portékájukat. Az északi kereskedelmi utak középpontjában fekvő Nürnberg mézese is így vált messze földön híressé.

A hagyományos mézeskalács tésztájában 7 fűszer található (ánizs, fahéj, koriander, édeskömény, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió) emlékezve a Teremtés 7 napjára.






És most következzen a recept, melynek legnagyobb erénye (azon kívül, hogy finom), sütés után rögtön fogyasztható, nem kell megvárni, hogy megpuhuljon. Fémdobozba téve sokáig friss marad, feltéve, ha eldugjuk kutakodó családtagjaink elől. Eredete a felejtés homályába vész. Talán a 25 ország receptjei című könyvben olvastam valamikor a 80-as években.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 30 dkg cukor
  • 25 dkg méz
  • 3 db tojás
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 2 kiskanál őrölt gyömbér
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 2 kiskanál őrölt szegfűszeg (a fűszerek helyett én 1/2 csomag Kotányi mézessütemény fűszerkeveréket használok)
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 csipetnyi só
A mézet takaréklángon összemelegítem a fűszerekkel, beleteszem a zsiradékot, de azzal már nem főzöm tovább. Hűlni hagyom egy kicsit, addig a tojásokat habosra keverem a cukorral. A lisztbe lelekeverem a szódabikarbónát és a sót, hozzáadom a mézes - és a tojásos keveréket.
Összegyúrom - közben lehet fohászkodni Szent Ambrushoz, a mézeskalácsosok védőszentjéhez . A lágy tésztát egy éjszakát hűvös helyen pihentetem (ő is elfáradt, nem csak én). A kicsit merev tészta nyújtás közben visszapuhul. Kb. 1/2 cm vastagra nyújtom és különböző formákkal kiszaggatom. Tepsire sorakoztatom őket, nem túl közelre egymáshoz (sülés közben egy kicsit megdagadnak). Előmelegített  sütőben 180 fokon sütöm. Nem szabad magára hagyni, gyorsan megsül, 6-7 perc!




A mézesek tetszés szerint díszíthetők. A hagyományos tojásfehérjés máz esetében 1 tojásfehérjét 25-30 dkg szitált porcukorral kell kikeverni, nejlonzacskóba tenni, aminek a sarkán pici lukat vágunk. Ezzel az írókával máris rajzolhatunk.
Hagyhatjuk a mézeseket natúran is, egy csésze teával így is finom. Ajándéknak sem utolsó.


24 megjegyzés:

Katuska írta...

Szia!Na,eeeeeeeeeezt csinálom meg!
Boldog Adventot kívánok-már amennyi még maradt a Jézuskavárásból!

Üdvözlettel:Házisárkány,
aki fajtáját tekintve Palóc Mennydörgő :-DD

Palócprovence írta...

:D
Remélem, ízleni fog!
Neked is boldog Adventet! :)

Katuska írta...

Most értem Ide!Elkészítettem,finom puha lett!
A párom nem barátja a mézeskalácsnak,de reggelire a kakaója mellé elmajszol párat,én nekiálltam fogyókúrázni,így szilveszterkor tálalom a vendégeknek a forralt bor mellé mert még mindíg finom és puha!
Köszi a receptet!

Palócprovence írta...

Szívesen! Örülök, hogy elégedett vagy vele! :)

szepyke írta...

Juhéj!!!
:)))

Akkor ahonnan én kaptam, ők is abból a könyvből vették gondolom. Ezt sütöm már x éve, előtte mennyit szenvedtem vele, arról könyvet is írhatnék!

Jó dolog az Internet, ha akkor lett volna, rögtön ezzel kezdem!:)

Palócprovence írta...

:))
Szerintem is szuper recept, vagy 20 éve ezt használom! Néha elcsábulok és kipróbálok másmilyet is, de mindig rá kell döbbennem, ennél nincs jobb.
És igen, jó dolog az internet (általában).

Hedvig írta...

Tavaly ezt sütöttem, idén is ezt fogom. A legfinomabb mézes, ami létezik, csokimázzal is isteni.

Palócprovence írta...

Ennek örülök! :)

Bozót írta...

Klassz a blogod!

A cukrot egy mézesben én személy szerint szentségtörésnek tartom, az általam évek óta sütött verzióban csakis méz van, fél kiló liszthez 30dkg.

Palócprovence írta...

Köszi! :)
Ami a cukrot illeti, lehet, hogy szentségtörés, de finom. Na meg sokkal könnyebb formázni a tésztát és sütés után is megtartja az alakját.

Pilchard írta...

Kedves Palócprovenvce!
Annyira bíztam ebben a tésztában,mert bár mindenki azt írja a receptjéhez hogy tutira puha lesz,nekem mindig megkeményedik fémdoboz ide vagy oda.Sajnos nekem ez is kőkemény,már sütés után sem igazán puha,10 perc múlva meg egyenesen beton kemény. Pedig mindent úgy csináltam ahogy le van írva. Egyszerűen nem értem. Mit gondolsz?

Palócprovence írta...

Elvileg nem lehetne kemény, pláne kőkemény, ha mindent a recept szerint csinálsz...
- fontos a jó sütő, ami egyenletesen süt
- ne legyen túl forró a sütő, de alacsony se legyen a hőmérséklet(pontosan 180 fokos legyen)
- nem szabad túlsütni!!! 6 perc elég, ekkor még picit túl puhának tűnhet, de kihűlés után pont jó lesz

Még néhány hibaforrás:
- pontosan kell kimérni a hozzávalókat
- valódi mézet kell használni
- nem szabad forralni a mézet, csak melegíteni
- fontos az egy éjszakás pihentetés

Névtelen írta...

Ez igen!!!Ez tényleg puha!Lányom tegnap hazajött az iskolából és azt mondta: anya, van egy nagyon finom mézes receptem.Én nagyot néztem,már a 12 éves lányok is receptet cserélnek?Azt hittem ez csak az asszonyokra jellemző, de a gyermekem tudta, milyen rég keresek már egy igazán finom-puha mézes receptet.És milyen jó, hogy ezt tette.Egy valóban nagyon finom "süti" készült a tésztából, és ami még eddig nem sikerült az , hogy minden kiszaggatott forma, kisülve megmaradt olyannak, mint amikor még nyers volt.Köszönjük szépen:Mó és népes kis családja.

Palócprovence írta...

Örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket! :))

Ildikó írta...

Nekem az lenne a kérdésem, hogy a cukormázat a tetejére a kihűlt mézesekre vagy melegen kell -e rátenni? holnap kipróbálom. :)

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Palócprovence írta...

A kihűlt mézesre kell (különben a melegtől leolvadna róla a máz).

Névtelen írta...

Ebben a pillanatban sült ki a mézesünk. Nagyon-nagyon finom, nagyon-nagyon puha. Csak ajánlani tudom mindenkinek, tényleg nagyon fincsi. Szuper! Elnézést kérek az esetleges szertelen megfogalmazásért, de tele van a szám... Mézi

Palócprovence írta...

Örülök, hogy ízlik! :)

Borcsa írta...

Méz fűszerekkel és margarinnal összemelegítve, mindjárt begyúrom a tésztát. Holnap jól eljátszunk majd vele a gyerekekkel :-)
Karácsony előtt mindig ezt a blogot olvasgatom, ünnepi hangulatom lesz tőle! :-)

Borcsa írta...

Nagyon finom lett! Belefogtam a karácsonyi túrótortába is, a tészta kicsit sűrű lett és emiatt nem tudtam vékonyan elkenni, mikor a tortaformába hajlítottam, eltört, de nem baj, finomnak finom, és a kis karácsonyfák gyönyörűen látszanak. Injekcis fecskendővel csináltam, ahogy az egyik kommentelő ajánlotta. Maradt a tésztából, ezért a mézeseket sütés előtt kidíszítettem vele, nagyon szép és finom lett!
Kellemes karácsonyi ünnepeket és nagyon boldog új évet kívánok! :-)

Palócprovence írta...

Borcsa, köszönöm szépen! :)

Palócprovence írta...

Borcsa, nagyon ügyes vagy! :)
Nektek is szép karácsonyt és boldog új évet kívánok!

Névtelen írta...

Ez a recept kb. hány személyre elegendő? Avagy relatíve hány figura jön ki belőle?