Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 05. 19.

Bodzafagyi

Egy szem gyermekem sikeresen letette az angol nyelvvizsgáját is, ennek örömére készült ez a fagylalt. Így a két nyelvvizsgával már megközelítően annyi pluszpontja van, mintha én analfabéta lennék, Ő meg lányanya. Nem, nem akarom én szidni a felvételi rendszert - megtették már helyettem ezt mások. Csak valahogy nem kedvelem a megkülönböztetést, legyen az pozitív vagy negatív. Az esélyegyenlőség biztosítását nem itt kellene elkezdeni, hanem már jóval korábban. Mondjuk születéskor...

De nem is erről akartam írni, hanem a bodzafagyiról, ami igen jól sikerült.


Hozzávalók
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl bodzaszirup, esetleg bodzaszörp
  • 5 tojássárgája
  • 3 evőkanál porcukor
A tojássárgákat kikevertem a cukorral, majd a bodzaszörppel végül hozzákevertem a tejszínt és a tejet. Folytonos kavargatás mellett takaréklángon besűrítettem (az óvatosabbak vízfürdő felett tegyék ezt!). Néha megkeverve kihűtöttem.

Akinek van fagylaltgépe, innentől semmi dolga, a gép elvégzi amit kell. Nekem azonban nincs, így a mélyhűtőben fagyasztottam meg a fagyit, szorgosan felverve eleinte félóránként, majd óránként. Ez azért kell, hogy ne legyenek jégkristályok a kész fagylaltban.

22 megjegyzés:

Fűszeres Eszter írta...

Hú, nagyon tetszik!

Tündér írta...

Nagyon-nagyon jó ötlet!Ettől biztos felfrissül az ember!

lúdanyó írta...

De jó lett!!

szazala írta...

Gratulálok a lányodnak!
Persze a fagyihoz is:)!

Palócprovence írta...

Köszönöm Mindenkinek! :)

erős ildikó írta...

A nyelvvizsgához is, és e remek, főzött fagylalthoz is szeretettel gratulálok!

Névtelen írta...

Nagyon guszta:)

Annamarie írta...

Gratulálok a lányod sikeres vizsgájához és Neked a fagyihoz is, nagyon jól néz ki! Én eddig csak bodza szörpöt csináltam (a szirupos, tömény fajtát), egyszer ki fogom próbálni a fagylaltodat is!

Messzenéző Minyon írta...

Gratulálok a lányodnak! Ez a fagyi nagyon jó ötlet és elég egyszerűnek tűnik, ha már megvan a bodzaszörp. De az is elég egyszerű, nálunk is készülődik már az ezévi adag egy része...

Palócprovence írta...

Köszönöm szépen! :)

Kata írta...

Gratulálok a lányodnak! (Küldhetnél egy adagot az én lányomnak is, mert az övé is most derült ki a hétvégén, hogy sikerült:)) Mert a fagyi biztos jó lehet, van hozzá minden, szerintem kipróbálom.

Reni írta...

Tavaly május végén ettem először bodza, illetve hársfavirág fagyit, viszont utána egész nyáron rájártam a cukrászdában. Ha finom fagyit akarok enni Fehérváron, akkor csakis ide megyek. Itt tényleg maguk készítik a fagylaltot, nem mellékesen valódi, friss alapanyagokból (innen rendeltük a menyasszonyi tortánkat is, ami szintén nagyon finom volt). Azóta vártam a bodzaszezont, hogy én is készítsek :) (csak nekem még a bodzaszörpöm nem készült el)

Palócprovence írta...

KataKonyha, köszönöm a nevében is és nagy gratula a Te lányodnak is! :)
Sajna a fényposta nem működik, így jobban jársz, ha megcsinálod! :)

Palócprovence írta...

Ok, Röné, de Fehérváron hova konkrétan?!Hátha valaki ara jár...

duende írta...

Jaj, má Te is?! :)) Az előbb csorgott a nyálam Napmátkánál... Irtó jól néz ki, és gyönyörű a fotód is! :)

Reni írta...

Szfvár, Erzsébet út (nemtomhány), Viniczai cukrászda ;)

sedith írta...

Hű, de jól néz ki és milyen egyszerűnek tűnik! Még nem volt alkalmam bodzát szedni, de hamarosan megteszem és akkor kipróbálom!

Palócprovence írta...

Duende, má' én is. Köszi! :)

Palócprovence írta...

Röné, köszönöm! :)

Palócprovence írta...

Sedith, köszi! És nem csak egyszerűnek tűnik, de az is.:)

Kata írta...

Nálunk délután 4 óra óta hűl a mélyben:) Csak az az érdekes, hogy az enyém tisztára sárga színű lett, most nézem, a tied olyan barackszínű; vajon miért?

Palócprovence írta...

Az enyém a valóságban csak kicsit barackos árnyalatú (a fotó este készült), talán a tojássárgája miatt.