Hosszú évekig messzi tájakról ábrándoztam. Mára már elfogadtam Simone Weil gondolatát: "Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk."A Börzsöny lábánál bújik meg kis palóc falum.Itt van az én Provence-om. Palócprovence...

2009. 03. 11.

Olajbogyós tekercsek

Nagy bajban lennék, ha ki kellene választanom a kedvenc alapízemet, jó eséllyel indulna valamennyi. Azonban talán a két befutó az édes és a sós lenne és valószínűleg az utóbbi hiányát tudnám nehezebben elviselni. Tudom, hogy nem ajánlják, hogy a napi sóbevitel meghaladja a 6 grammot, de én nem tudnám tartani ezt az alacsony értéket hosszabb távon. Szerencsére, a vérnyomásom inkább alacsony, mint magas, így bátran hódolhatok szenvedélyemnek - a sós ételeknek. Az alábbi tekercs is jócskán sós, köszönhetően töltelékének, ezért remek bor- vagy sörkorcsolya is lehet.
Hozzávalók
  • 1 csomag levelestészta
  • 2 jó maréknyi magozott, fekete olivabogyó
  • 1 kisebb üveg szardella-konzerv
  • némi aszalt paradicsom (ez akár el is maradhat)
  • 10 dkg reszelt sajt
A levelestésztát vékonyra nyújtom és megszórom az olajbogyó, a szardella és aszalt paradicsom felaprított keverékével.Ennek a tetejére kerül a reszelt sajt.Majd a tésztát hosszabbik oldalánál kiindulva feltekerem, mint a bejglit. Felszeletelem és sütőlapra sorakoztatom őket.Előmelegített sütőben, 200 fokon aranybarnára sütöm őket.

Más tölteléket is ki lehet próbálni, például nagyon finom csak aszalt paradicsommal de akár csak sajttal is, de az ötletek száma végtelen.


8 megjegyzés:

duende írta...

De megrágcsálnámmmm! :))

Minden van benne, amit nagyon szeretek!
Tetszik! :))

Palócprovence írta...

Örülök! :))

Renata írta...

A tésztát is készítetted vagy vetted?
Nekem is van egy felbontott olívabogyóm a hűtőben, én valami kelt tésztába fogom majd tenni.

Palócprovence írta...

Vettem. Bár tudok levelestésztát hajtogatni, de ez elég időigényes. Ma már nagyon jókat lehet készen is kapni és nem drágább, mint a házi változat.
az olívabogyó a kelt tésztához is nagyon passzol.

napmátka írta...

Odavagyok az ilyen sós tekercsekért, pláne olivabogyóval!

Nadine írta...

Hát én már nem is tudom, milyen hangot adjak ki... Én is inkább sós-párti vagyok, ez az igazi jutalomfalatka a magamfajta zabagépnek...

"saját levében" írta...

Tényleg jó ötlet! Nekem egy mákos tekerősöm van ilyen tésztából, majd felteszem.

Palócprovence írta...

Hiába, ha a rokonlelkek egymásra találnak...:))

Saját levében, köszönöm! És várom a mákos verziót!